Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

İngiltere’de ilk yapay zekâ sunuculu TV programı yayınlandı
İngiltere’de ilk yapay zekâ sunuculu TV programı yayınlandı
İçeriği Görüntüle

Bir çocuk sahibi olma arzusunda sadece kadınların yaşı değil, erkeklerin yaşı da önemli bir rol oynuyor. Yeni bir araştırmaya göre yaşlı babalar, genetik bozuklukları daha sık aktarıyor. Uzmanlara göre; ne zaman çocuk sahibi olmaya karar verileceği konusunda sadece kadınların değil, erkeklerin de bilinçli olması gerekiyor.

Wellcome Sanger Enstitüsü ve King’s College London tarafından yapılan araştırma, erkeklerin yaşı ilerledikçe spermdeki genetik mutasyonların arttığını ortaya koydu. Bilim insanları, gelişimsel bozukluklar ve kalıtsal kanserlerle bağlantılı kırk gen tespit etti. Bu, her yaşlı babanın çocuğunun hasta olacağı anlamına gelmese de genetik anomali riskinin yükseldiğini gösteriyor.

Otuzlu yaşların başındaki erkeklerde sperm hücrelerinin yaklaşık yüzde 2’sinde zararlı mutasyonlar bulunurken, bu oran 70’li yaşlardaki erkeklerde yüzde 4,5’e kadar çıkıyor. Bunun nedeni, yıllar içinde DNA’daki hataların birikmesi ve bu hataların çocuklara aktarılma olasılığının artması.

Risk düşük kalmaya devam ediyor
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nden klinik embriyolog Sebastiaan Mastenbroek, rakamların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. DNA’daki olası mutasyonların çocuklarda belirli hastalıklara yol açma riskinin her zaman olduğunu söyleyen Mastenbroek, yaşlı erkeklerde bu riskin daha yüksek olabileceğini kabul etse de bu artışın dramatik boyutlarda olmadığını vurguladı.

“Bu, çocukların yüzde 4,5’inin anomali riski taşıdığı anlamına gelmiyor,” diyen uzman, “Bunun nedeni, bazı mutasyonların canlı doğuma yol açmaması. Yani gebelik öncesinde veya sırasında bir tür doğal ‘seçilim’ gerçekleşiyor. Ama yine de risk artıyor,” dedi.

Mastenbroek, İngiliz araştırmasının sperm DNA’sındaki farklılıkları şimdiye kadar görülmemiş bir hassasiyetle inceleyebildiğini belirterek, “Arka planda bir teknolojik devrim yaşanıyor. Artık DNA’daki hataları geçmişe göre çok daha net görebiliyor ve spermdeki mutasyonların oranını daha kesin biçimde saptayabiliyoruz,” ifadesini kullandı.

Odağın hep kadınlarda olmasına dikkat çekildi
Mastenbroek, tarihsel olarak doğurganlık konusunda hep kadının yaşı öne çıkarıldığını; ancak babanın yaşının da göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere daha genç yaşta bu kararı almalarını ve bunu sağlıklı bir yaşam tarzıyla desteklemelerini tavsiye etti.
©Sonhaber.eu