Anwers hastane grupları GZA (Gasthuiszusters) ve ZNA (Ziekenhuisnetwerk) arasındaki büyük birleşme süreci başladı. Ancak GZA’nın personele iş yerinde başörtüsü takmaya izin verirken, böyle bir uygulamanın ZNA’da bulunmaması her iki sendika temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri arasında endişe ile karşılandı. ACV ve BBTK sendikaları, “Yönetim kurulunun ideolojik dogmalardan kaçınmasını umuyoruz. Başörtüsü nedeniyle sağlık personelini dışlamamalıyız” şeklinde açıklama yaptı. 

Hastane personeli, yönetim ve sosyal ortaklar arasındaki ön anlaşmanın genel hatlarını online bir bilgilendirme oturumu ile öğrendi. Ancak, birçok karar, özellikle de ideolojik olanlar, hala belirsizliğini koruyor. Örneğin, iki hastane grubu henüz, personelin iş yerinde başörtüsü takıp takamayacağı konusunda bir anlaşmaya varamadı. GZA'da buna hijyen kuralları gözetilmesi gibi belirli koşullar altında izin veriliyor, ancak ZNA'da böyle bir izin yok. Her iki kurumun politika ve vizyon açısından büyük farklılıklar göstermesi nedeniyle, sendikalar ve yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma yaşanacağı tahmin ediliyor.

Anvers’in Deurne ilçesindeki AZ Monica’nın hemşirelik direktörü Dorien Niels, “başörtüsü kullanımına izin verme kararının, hastanenin yerel ve çok kültürlü karakterini yansıtma arzusundan kaynaklanmakta” dedi. 

Niels, “Hastanenin bu konudaki pozitif ve kapsayıcı yaklaşımı önemli olmakta.  Çok kültürlü bir mahallede yaşıyoruz. Hastanemizin bulunduğu yer burası. Bu yüzden bunu gerçekten yansıtmak istiyoruz. GZA hastanesi başörtülü personeli kabul ediyor. AZ Monica hastanesi olarak bizde son altı aydır başörtülü personele izin veriyoruz. Maalesef ZNA hastanesi başörtülü personele izin vermiyor. GZA ve ZNA hastanenin birleşme süresindeki ideolojik engelleri aşmalarını umuyorum” açıklamasında bulundu. 

ZNA’nın tutumu nasıl olacak belli değil
Anvers Belediye Başkan Yardımcısı ve Encümeni ve aynı zamanda ZNA hastanesi yönetim kurulu başkanı Els van Doesburg’un bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği ise bilinmiyor. 

Van Doesburg daha önce basına yaptığı açıklamada, tarafsız bir devlet çerçevesinde kamu personeli tarafından başörtüsü takılmasının mümkün olmadığını belirtti. Anvers okullarında öğrenciler için başörtüsü yasağını memnuniyetle karşıladı. Ancak, bağımsız bir birleşik hastanede personelin iş yerinde başörtüsü takabilmesi konusunda hiçbir açıklama yapmadı.

ZNA genel kurulu üyeleri Tatjana Scheck ve Karen Maes, yeni hastanede sağlık personelinin başörtüsü takmasına izin verilmesini savunuyor. 

ACV Puls Sendika Temsilcisi Bart Thys ise endişelerini şu şekilde dile getiriyor: “Yönetim kurulunun ideolojik aşırılıklar peşinde olmaması ve ideolojik dogmalarla kapılmaması gerekmekte. Başörtüsü konusunda pragmatik bir çözüm bulunmasını ve bu konuda personel kaybına veya iş yükü artışına yol açmamasını umuyorum. Els van Doesburg ve tüm yönetim kurulundan açık fikirli olmalarını ve etkili bir çözüm için çalışmalarını bekliyorum”  

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.