Hollanda’da ev fiyatları yükselmeye devam ediyor. Yatırımcıların ev veya apartman dairesi satın alıp daha sonra bu konutları kiralaması, ülke genelindeki ev fiyatlarının da artmasına neden olarak görülüyor. Tapu Sicili  rakamlarına göre büyük şehirlerdeki evlerin yüzde 17,8’i bu şekilde satın alınıp kiraya verilen evlerden oluşuyor. Bu nedenle giderek daha fazla büyük şehir belediyesi, yatırımcıları konut piyasasından mümkün olduğunca uzak tutmak için önlemler alıyor.

Geçtiğimiz hafta Amsterdam belediyesinin açıkladığı ve şehir genelinde geçerli olacak Satın Alma Koruması uygulamasının ardından, Den Haag ve Utrecht belediyeleri şehir genelinde, Rotterdam Belediyesi ise belirli bölgelerde bu uygulamaya geçmeye hazırlanıyor.

Bu yıl ocak ayında yapılan kanun değişikliğiyle belediyelere, şehirde Satın Alma Koruması’na girebilecek mahalle veya ilçeleri belirleme yetkisi verildi. Yeni yasaya göre belirlenen bu bölgelerdeki 'korunan' evler el değiştirirse yeni malik, bazı istisnalar dışında evi ilk birkaç yıl kiraya veremiyor. Belediyeler bu yetkiyi kullanarak, Satın Alma Koruması uygulamasını tüm şehir geneline yaymaya çalışıyor.

Den Haag, Rotterdam ve Utrecht hazırlanıyor

Utrecht belediyesi Satın Alma Koruması uygulamasını gelecek yılın ilk çeyreğinde ve tüm şehirde yürürlüğe koymayı planlıyor. Belediye henüz Amsterdam’daki (en fazla 512.000 euroya kadar olan konutlar) gibi bir fiyat sınırlaması getirmese de mümkün olduğunca yüksek olacağını belirtti.  Den Haag Belediyesi "1 Ocak'tan sonra mümkün olan en kısa sürede" tüm şehir genelinde bu uygulamaya geçileceğini duyurdu. Rotterdam belediyesi ise yeni düzenlemenin uygulanıp uygulanmayacağına ve hangi kapasitede olacağına önümüzdeki Salı günü yapılacak meclis toplantısında karar verecek.

Utrecht ve Rotterdam’da halihazırda geçerli olan uygulamaya göre sadece yeni inşa edilmiş bir konut satın alan kişi, satmadan önce belirli bir süre burada ikamet etmek zorunda. Den Haag’da ise bu uygulama sadece orta segmentteki yeni binalar için geçerli.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU