Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, 2027 yılından itibaren araç sahiplerinin ödediği park izni ücretlerine yüzde 100'e varan oranda zam yapılacak. Belediye, özellikle şehir merkezinde ve çevresindeki mahallelerde yaşayanların yıllık park izin ücretlerini artırma kararı aldı. Kent merkezinde yıllık ücret 857 euroya yükselirken bazı mahallelerde fiyatlar iki katına çıkacak.

Yeni düzenleme yalnızca araç sahiplerini değil, yakınlarını ziyaret etmek için otomobille gelenleri de etkileyecek. Ziyaretçilere uygulanan park indirimi azaltılacak. Yeni ücretlerle birlikte kentte otomobil kullanımının azaltılması, sokaklarda daha fazla alan açılması ve belediye gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

Amsterdam Belediye Meclisinin DENK üyesi Süleyman Koyuncu, alınan zam kararına tepki göstererek PRO ve D66'dan oluşan belediye yönetimini eleştirdi. Belediyenin otomobile ihtiyaç duyan insanlara gerçekçi bir alternatif sunmadan sürekli faturayı artırdığını belirten Koyuncu, “Otomobil sahiplerinin cebine daha ne kadar el uzatılacak?” diye sordu.

Şehir merkezinde yıllık park izni 857 euro olacak
Amsterdam Belediyesi, 2027 yılında şehir merkezindeki park izni ücretlerine aylık 15 euro zam yapacak.

Buna göre Centrum bölgesinde yaşayan araç sahiplerinin yıllık park izni için ödediği 677 euro, 857 euroya yükselecek. Bu da yaklaşık yüzde 27'lik artış anlamına geliyor. Ancak Oostelijke Eilanden bölgesinde yaşayanlar bu artışın dışında tutulacak.

West, Zuid ve Oost bölgelerinde ise park izin ücretlerine aylık 12,50 euro zam yapılacak. Bu bölgelerin büyük bölümünde yıllık ücret 400 eurodan 550 euroya çıkacak. Böylece araç sahipleri yılda 150 euro daha fazla ödeyecek.

Zamlar, Amsterdam'ın A10 çevre yolu içerisinde kalan bölgelerin büyük bölümünü kapsıyor. Ancak Amsterdam-Noord'daki bazı mahallelerde farklı uygulamalar geçerli olacak.

Bazı mahallelerde park izin ücretleri iki katına çıkacak
En yüksek oransal artışlar Buitenveldert, De Kolenkit ve Slotervaart mahallelerinde yaşanacak. Bu bölgelerde yıllık park izni ücreti 120 eurodan 240 euroya yükselecek. Böylece araç sahiplerinin ödediği tutar yüzde 100 artacak.

Prinses Irenebuurt mahallesinde ise yıllık ücret yüzde 30 artarak 400 eurodan 520 euroya çıkacak.

Amsterdam'a bağlı Weesp'te de park izin ücretleri artırılacak. Burada aylık ücret 2,20 euro yükselecek. Böylece fiyatlar, Noord, Zuidoost ve Nieuw-West bölgelerinin büyük bölümünde uygulanan tarifelerle aynı seviyeye getirilecek.

Weesp'te ikinci araç için alınan park izninin ücreti de artacak. Mevcut sistemde ikinci izin için ilk iznin 1,6 katı ödenirken yeni dönemde bu oran 2,5 kata çıkarılacak.

Ziyaretçiler için park indirimi yüzde 40'a düşecek
Belediyenin düzenlemesi, yalnızca Amsterdam'da yaşayanları değil, bu kişilerin ziyaretçilerini de etkileyecek. Birçok bölgede ziyaretçi park indirimi yüzde 65'ten yüzde 40'a düşürülecek.

Yaşlılar ve engelli sakinler için kullanılan “kraskaart” uygulamasındaki indirim de yüzde 40'a indirilecek. Yaşa bağlı başvuru sınırı ise 65'ten 67'ye çıkarılacak.

Örneğin normal park ücreti 10 euro olan bir yerde, yüzde 65 indirimle 3,50 euro ödeyen ziyaretçi, yeni sistemde 6 euro ödeyecek.

Koyuncu zamlara tepki gösterdi
Amsterdam Belediye Meclisinin DENK üyesi Süleyman Koyuncu, PRO ve D66'dan oluşan belediye koalisyonunu sert bir dille eleştirdi.

Otomobile ihtiyaç duyan sakinlerin giderek daha ağır bir yükle karşılaştığını belirten Koyuncu, “İşe gitmek, ailesine bakmak veya ekmeğini kazanmak için otomobiline ihtiyaç duyan insanlar var. Belediye bu insanlara gerçekçi bir alternatif sunmadan sürekli faturayı artırıyor. Otomobil sahiplerinin cebine daha ne kadar el uzatılacak?” dedi.

Alınan zam kararlarının aile ziyaretlerini de pahalılaştırdığına dikkat çeken Koyuncu, “Anne babasını ziyaret edenler, yakınlarına destek olanlar ve yaşlılar da bu yükü hissedecek. Belediyenin görevi insanların birbirine ulaşmasını zorlaştırmak olmamalı” ifadelerini kullandı.

Hollanda'da enerji faturaları 2027’de yükselmeye devam edecek
Hollanda'da enerji faturaları 2027’de yükselmeye devam edecek
İçeriği Görüntüle

Bazı bölgelerde zamlar 2029'a ertelendi
Amsterdam'ın bütün mahallelerinde park izni ücretleri aynı anda yükselmeyecek. Belediye, Nieuw-West, Zuidoost ve Noord bölgelerinin büyük bölümünde zamları 2029 yılına erteledi.

Bu bölgelerde ücretli park uygulamasının diğer mahallelere göre daha geç başlaması, ertelemenin gerekçesi olarak gösterildi.

Ancak 2029'da uygulanacak zam oranları henüz belirlenmedi. Belediye, yeni tarifelere ilişkin kararını 2028 yılının sonunda verecek.

Bazı mahallelerde ücretli park uygulaması daha eskiye dayanmasına rağmen, aynı izin bölgesinde farklı fiyatlar uygulanamayacağı için mevcut tarifeler korunacak.

Öte yandan Oost bölgesindeki Amstelglorie'de park izin ücretleri artmak yerine düşecek. Burada aylık ücret 2,95 euro azaltılacak. Belediye, bölgede ücretli park uygulamasının kasım ayında başlayacak olmasını bu kararın gerekçesi olarak açıkladı.

Belediye zamların nedenini açıkladı
Amsterdam Belediyesi, park izin ücretlerini artırma kararını kentteki alan sıkıntısı ve belediye bütçesinin ihtiyaçlarıyla gerekçelendirdi.

Park politikalarından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Elise Moeskops, özellikle şehir merkezinde kamusal alan üzerindeki baskının yüksek olduğunu belirtti.

Moeskops'a göre sokaklarda otomobillerin yanı sıra yayalar, bisikletliler, yeşil alanlar ve çöp konteynerleri için de yer ayrılması gerekiyor.

Belediye ayrıca toplu taşımanın yaygın olduğu bölgelerde özel otomobile alternatiflerin daha fazla bulunduğunu savunuyor.

Düzenleme, Amsterdam'daki PRO ve D66 partilerinden oluşan belediye yönetiminin koalisyon anlaşması ve bütçe planında yer alan kararlar doğrultusunda hazırlandı.
©Sonhaber.eu