Amsterdam Belediyesi, hükmetin önerdiği gibi Schiphol Havalimanın büyümesini durdurmak yerine küçülmesini savunuyor. Belediye Başkan Yardımcısı ve havaalanından sorumlu Meclis Üyesi Hester van Buren, Parool gazetesine verdiği bir röportajda belediyenin yıllık uçuş sayısında %12'lik bir düşüş hedeflediğini belirtti. 

Belediyenin bu önerisi, hükümetin önerdiği sınırlı küçülmeden daha büyük bir düşüşü ifade ediyor ve 440.000 uçuşla sınırlı bir yıllık maksimum uçuş sayısına denk geliyor. Belediye uçuş sayısının düşürülmesinin yanı sıra alanın gece uçuşlarına ve özel jetlere kapatılmasını da istiyor. Ayrıca, Londra, Paris ve Brüksel gibi yakın destinasyonlara uçuşların hala yapılıp yapılmaması konusunu da tartışmaya açmayı düşünüyor.

Amsterdam belediyesinin bu girişimi, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik konusunda artan toplumsal ve siyasi baskılar altında gerçekleşiyor. Schiphol'un faaliyetlerindeki azaltma isteği, şehrin çevre üzerindeki etkisini azaltma ve daha sürdürülebilir bir gelecek yaratma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Amsterdam havalimanının hisselerinin yüzde 20'si Amsterdam Belediyesine neredeyse yüzde 70’i ise hükümete ait. Yaklaşık yüzde 10’luk hisse de Rotterdam ve Schiphol'un kendisine ait.

Belediye şu ana kadar azınlıkta olsa da, Van Buren belediyenin girişiminin yeterince etkili olabileceğini düşündüğünü belirtti ve “Yüzde 20 ile bile gürültü kirliliği konusunda çok ses getirebiliriz. Gürültü yapmanın Den Haag’da olduğu kadar Brüksel'de de işe yarayacağına inanıyorum.” şeklinde ifade kullandı.

Havalimanının çevredeki insanlara verdiği rahatsızlığın nasıl azaltılabileceği konusu uzun zamandır tartışılıyor. Bu yılın başlarında, geçici hükümet, 500.000 uçuşu 440.000'e düşürme planını iptal etti, 452.500 uçuşa geri dönüş yeterli olduğunu açıkladı. Gece uçuşlarını iptal edilmesi konusu ise halen araştırılıyor, ancak Bakan Harbers özel jetlere yasak getirilmesini istemiyor. Schiphol yönetimi, kabinenin planını destekledi, çevre sakinleri ise temkinli bir şekilde olumlu tepki gösterdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş