Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru olan ve Wülzburg Üniversitesini birincilikle bitiren Safiye Ali’nin ismi Almanya’nın Dortmund kentinde yaşatılacak.  

Safiye Ali'nin isminin verildiği sokakta düzenlenen törende Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Taylan Aydın, kentin yerel yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

Törende yapılan konuşmalarda, Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru olan ve 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da tıp eğitimi alan, 2. Dünya Savaşı boyunca yine Almanya'da doktor olarak çalışıp Dortmund şehrinde vefat eden Safiye Ali'nin hayatı anlatıldı.

Dortmund Belediye Meclis Üyesi Emre Güleç, basına yaptığı açıklamada hem mezarının yapımını başlattığını hem de "Safiye Ali Tıp Ödülü"nü hayata geçirdiğini aktardı.

Daha önce bu sokağın isminin, 2. Dünya Savaşı'nda görev alan bir Nazi subayının ismini taşıdığını belirten Güleç, sokağın isminin değiştirilerek Safiye Ali’nin isminin verilmesinden büyük gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi. Güleç, “Safiye Ali gerek kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalarla, gerek tıp alanında yaptığı çalışmalarla hem Türk hem Alman toplumuna örnek oldu." dedi.

Dortmund Belediyesi 2024'te ilk kez "Safiye Ali Tıp Ödülü"nü vermeye hazırlanıyor. 

Safiye Ali kimdir?

Safiye Ali

İstanbul'da 1894 yılında dünyaya gelen Safiye Ali, Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. 1916 yılında Almanya'da tıp eğitimi almaya başlayan Safiye Ali, Almanya'nın Wülzburg Üniversitesi'ni birincilikle tamamlamıştır.

1923 yılında İstanbul'da ilk muayenehanesini açan Safiye Ali, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da doktor olarak görev yaparak başarılı hizmetlerde bulunmuştur. 5 Temmuz 1952'de Dortmund’da 58 yaşında vefat eden Safiye Ali, kısa yaşamına birçok başarı sığdırmıştır.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş