Freiburg Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni “SKL 2023 Mutluluk Atlası” araştırmasının sonuçları Almanya'da en mutlu insanların hangi eyalette yaşadığını gözler önüne serdi. Üniversite Haziran ayında şehir bazında yapılan araştırmanın sonucunu yayınlamıştı. Elde edilen son sonuçlar ise eyalet bazında değerlendirildi. 

Araştırmaya göre Almanya’daki vatandaşların memnuniyeti Korona yıllarından bu yana yavaş yavaş artıyor ancak halen daha eskisi kadar mutlu değil.

Araştırmanın verileri, 2022 Ağustos ile 2023 Haziran arasında 11 binden fazla vatandaşla yapılan anket sonuçlarına dayanıyor. 

Korona yılı olarak tarihe yazılan 2021 ile karşılaştırıldığında bu yıl memnuniyet oranı 0,34 puan artarak 6,92'ye yükseldi. 2019'da 7,14 puandı. Ankete katılanların yüzde 45'i şu anda pandemi döneminde olduğundan daha mutlu hissetmiyor. Hatta yüzde 23,2'si artan gerilimden şikayetçi.

En fazla mutlu insanların olduğu eyalet
Elde edilen verilere göre doğu ve batı federal eyaletleri arasındaki fark 2023'te daralmış durumda. Batı'da memnuniyet endeksi şu anda 6,96 puan, Doğu'da ise 6,76 puan. Geçen yıl fark 0,24 puandı. 

SKL 2023 Mutluluk Atlası birincisi ise üst üste on birinci kez sıralamada zirveye yerleşen Schleswig-Holstein eyaleti. Sıralamada 7,21 puan alarak Almanya ortalamasının açıkça üzerinde yer alan eyalet, el değmemiş doğası, uzun kumsalları, orijinal köyleri ve elbette Kuzey ve Baltık Denizleri eyalette yaşamı daha cazip kılıyor.

Listenin ikinci sırasında Hamburg geliyor. Bu yılki sıralamada ikinci sıraya yükselmeyi başaran Hamburg, hatta şehir sıralamasında Hansa şehrinin birinci sıraya yerleşmesiyle de dikkat çekiyor. SKL Mutluluk Atlası sıralamasında geçen yıl 6,96 puan alan Hamburg bu yıl 7,11 puana sıçradı.

Üçüncü sıraya ise nefes kesen doğasından Münih gibi kentsel metropollere, romantik köylere ve küçük kasabalara kadar birçok özelliğe sahip Bavyera eyaleti yerleşmiş durumda. Geçen yıl ikinci sırada yer alan eyalet bu yıl 7,09 puanla Hamburg’un arkasından geldi. 

SKL 2023 Mutluluk Atlası Federal eyaletlerin listesi

  1. Schleswig-Holstein (geçen yıl 1. sıra)
  2. Hamburg (geçen yıl 4. sıra)
  3. Bavyera (geçen yıl 2. sıra)
  4. Hessen (geçen yıl 6. sıra)
  5. Kuzey Ren-Vestfalya (geçen yıl 3. sıra)
  6. Saksonya-Anhalt (geçen yıl 9. sıra)
  7. Saksonya (geçen yıl 10. sırada)
  8. Baden-Württemberg (geçen yıl 8. sıra)
  9. Bremen (geçen yıl 12. sırada)
  10. Aşağı Saksonya (geçen yıl 7. sıra)
  11. Thüringen (geçen yıl 13. sırada)
  12. Rhineland-Pfalz (geçen yıl 11. sıra)
  13. Brandenburg (geçen yıl 5. sıra)
  14. Berlin (geçen yıl 14. sırada)
  15. Saarland (geçen yıl 15. sıra)
  16. Mecklenburg-Batı Pomeranya (geçen yıl 16. sıra)

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş