Almanya’da yayılmaya başlayan yeni bir kene virüsünün Aşağı Saksonya eyaletindeki yabani hayvanlarda görüldüğü belirtildi. Alongshan virüsü (ALSV) isimli virüs ilk önce Çin’de keşfedildi. 

Uzmanlar, virüsün bir süredir Avrupa'da aktif olduğunu ve muhtemelen şimdiden hastalıklara yol açtığını varsayıyor.

İlk kez altı yıl önce Çin'de keşfedilen Alongshan virüsü (ALSV), Avrupa’daki kenelerde de yaygın olarak görülmeye başlandı. Düsseldorf merkezli Seyahat Tıbbı Merkezi (CRM) tarafından yapılan açıklamada, şu anda Finlandiya, Fransa, Rusya ve İsviçre'deki kenelerde bu virüse rastlandığı belirtildi. Almanya'da da ilk kanıtların tespit edildiğini belirten merkez, Almanya'da halihazırda bu virüse bağlı olarak kaç vaka olduğunun net olmadığını açıkladı. 

Hannover Veterinerlik Üniversitesi (Tiho) araştırmacıları, “Microorganisms” adlı bilimsel dergide yayınladıkları çalışmalarında ise ALSV'nin Aşağı Saksonya'daki vahşi hayvanlara keneler yoluyla bulaştığına dair kanıtlar bulduklarını belirtti.

ALSV’nin kene ısırıklarıyla bulaştığının altını çizen araştırmacılar virüsün grip benzeri semptomlara neden olabileceğini ve bazı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurguluyor. 

Tiho uzmanlarına göre, ALSV'nin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki potansiyel riskini değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bunu yanı sıra virüsün sebep olduğu enfeksiyonlar için henüz bir tedavi bulunmuyor. Uzmanlara göre erken teşhis ve tedavi semptomların hafifletilmesinde büyük rol oynuyor.

İsviçre Seyahat Tıbbi Merkezi’nin bildirdiğine göre virüs baş ağrısı, ateş, tükenmişlik hissi, kas ve eklem ağrılarına neden oluyor. 

Focus’ta yer alan haberde kene ısırığından yaklaşık 8 gün sonra kişide ateş, baş ağrısı, kusma veya baş dönmesi gibi gribe benzer semptomlar görülüyor. 

Uzmanlar kenelerle temas riskini azaltmak için şu önerileri sunuyor:

  • Kenelerin yaygın olduğu bölgelerde uzun kollu gömlek veya bluz ile uzun pantolon giyin.
  • Kenelerin ürediği çimlik ve çalılık alanlara gitmeyin.
  • Kenelerle temas ettikten sonra vücudunuzu kontrol edin ve keneleri mümkün olan en kısa sürede çıkarın.
  • Kene çıkarırken eldiven kullanın ve kenenin kafasını ezmemeye dikkat edin.
  • Keneyi çıkardıktan sonra yaranın üzerine alkol uygulayın.
  • Kenelerle temas ettikten sonra Ateş, baş ağrısı, kas veya eklem ağrıları, yorgunluk  gibi belirtiler oluşması halinde hemen bir doktora başvurun.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş