2023 sonunda Federal Meclis, Büyüme Fırsatları Yasası’nı kabul etmiş, Maliye Bakanı Lindner de “Enflasyon döneminde sadece sosyal yardımların artırılması söz konusu olamaz. Gelecek yıl vatandaşları gelir vergisi noktasında 15 milyar Euro rahatlatacağız.” açıklamasında bulunmuştu. 

Henüz Federal Konsey, Büyüme Fırsatları Yasası’na onay vermemiş olsa da bazı değişiklikler bu yılın başında yürürlüğe girmeye başladı. Vergi reformu adı altında yapılacak bazı değişiklikler ise yıl içerisinde yürürlüğe girmeye devam edecek.

Camia Haber tarafından derlenen vergi reformu hamleleri şu şekilde sıralanıyor:
Vergiden muaf gelir sınırı
Vergiden muaf tutulan gelir sınırı yeni yılda 10 bin 908 euro’dan 11 bin 784 euro’ya yükseltilecek. Çocuklar için ise belirlenen bu sınır çocuk başına 228 euro olmak üzere toplam 6 bin 24 euro’dan 6 bin 612 euro’ya yükseltilecek.

Zenginler daha çok yararlanacak
Yıllık 100 bin euro kazanan iki çocuklu bir aile yeni sınır ile aylık 93 euro ödeyecek. Bu, yılda 1116 euro tasarruf anlamına geliyor. Düşük gelirli aileler ise söz konusu uygulamadan daha az yararlanabilecek. Örnek olarak yılda 60 bin euro’dan az geliri olan iki çocuklu bir aile, çocuk vergisi muafiyeti yerine çocuk parası alacak. Bu aileye çocuk başına 250 euro çocuk parası ödenecek. Başka bir değişle söz konusu aile yılda toplam 6 bin euro almış olacak.

Dayanışma Vergisi
Dayanışma vergisinde vergiden muaf tutulan gelir sınırı artırılacak. 2024 yılında 66 bin 761 euro ve üzeri vergilendirilebilir gelire sahip olanlar, yüzde 42’lik en yüksek vergi oranından ödeme yapacak. Geçtiğimiz yıl yüzde 42’lik vergi dilimine geliri 62 bin 810 euro olanlar dahil ediliyordu.

Emeklilik için yapılan harcamalar
2024 yılında, emeklilik sigortalarına ödenen emeklilik primleri, yıllık maksimum sınırı aşmadığı sürece tam olarak vergiden düşürülebilecek. Bu maksimum sınır, tek vergi mükellefi için 27 bin 565 euro ve çiftler için 55 bin 130 euro olarak belirlendi. Bu, bir önceki yıla göre yaklaşık olarak bin ila iki bin euro artış anlamına geliyor.

Özel satışlardan elde edilen kazançlar
Kesinleşmemiş değişiklikler arasında özel satışlardan elde edilen kazançlar yer alıyor. Değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde bazı durumlarda elde edilen kazançlar vergiye tabi tutulabilecek. Örnek olarak kar amaçlı alınıp kısa bir süre içerisinde yeniden satılan mallarda bu durum geçerli olabilecek. Bu noktada belirlenen vergiden muaf sınırın da 600 euro’dan 1000 euro’ya yükseltilmesi gündemde.

Kiralamadan elde edilen kazançlar
2024 yılından itibaren kiralama gelirlerinden elde edilen kazançlar için de 1000 euro’luk bir serbest sınır getirilmesi öngörülüyor. Bu, özellikle küçük ölçekte kiralama işlemi yapan vatandaşların bürokrasi noktasında rahatlamasını sağlayacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.