Almanya’da geçtiğimiz günlerde koalisyon hükûmeti tarafından yapılan açıklamada, yükselen enerji fiyatlarının vatandaşların yükünü daha fazla artıracağı nedeniyle 300 euroluk destek verileceğini açıkladı. 

Bu açıklama sonrasında özellikle yardımın ne zaman ve kimlere ödeneceği, verilen yardımın vergi beyannamelerini etkileyip etkilemeyeceği soruları, vatandaşın merak ettiği konular arasında yer aldı.

Bu konuda Camia Haber’in derlediği bilgiler şu şekilde:

Kimler destek alacak?
Almanya’daki vergi mükellefi olan tüm çalışanlar 300 euroluk enerji desteğinden faydalanabilecek. Kararda, “Vergi mükellefi olan her bir kişiye bir defaya mahsus mevcut maaşına ek olarak 300 euro ödenecek” ifadesi yer alıyor. Çalışanlara ise bu yardım işverenleri tarafından ödenecek.

Vergi beyannamesine etkisi ne olacak?
Bu yardım vergiye tabi olacak. Buna göre yüksek vergi oranı olan maaşlarda kalan yardım miktarı daha düşük olacak. Vergiden muaf meblağ sınırının altında kalan maaşlara 300 euro’nun tamamı ödenecek. Serbest meslek sahipleri ise yapılan 300 euroluk enerji yardımını yıllık gelir vergilerinden düşebilecek.

Ne zaman ödenecek?
Söz konusu yardım paketi Federal Meclis ve Federal Konsey’den henüz geçmiş değil. Paketin öncelikle meclis ve konseyde kabul edilmesi gerekiyor. Söz konusu yardım paketinin mayıs ayında kesinleşmesi ve buna göre en erken 1 Haziran 2022 tarihinde başlaması öngörülüyor.

Herkes faydalanabilecek mi?
Yardım paketinden tüm vatandaşların faydalanması söz konusu olmayacak. Mevcut durumda emeklilerin, yardım alacak kişilerin dışında tutulacağı belirtiliyor. Ayrıca “minijob” işlerinde çalışan kişiler de bu yardımdan faydalanamayacak. 

Son olarak ücretsiz meslek eğitiminde olan kişiler ile üniversite öğrencilerine de enerji yardımı yapılmayacak. Buna karşın burs alan öğrenciler ile meslek eğitiminde olan kişilere 230 euroluk yakıt yardımı yapılacak. 

İşsiz ve işsizlik parası alan vatandaşların bu yardımdan faydalanıp faydalanamayacağı ise henüz netleşmiş değil.

Kaynak: Camia Haber

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın