Almanya'da beş milyondan fazla kişi vatandaşlık yardımından yararlanıyor. Son dört yıl içerisinde yapılan gelir karşılaştırmaları, 165 binin üzerinde sosyal yardımlar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını gösteriyor.

Almanya’da bu yılın başında Hartz IV sosyal yardım programından Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) sistemine geçiş yapıldı. Bu sistem özellikle uzun süre işsiz olan vatandaşlara destek olmak amacıyla getirildi ancak görünen o ki, sistemi kendi çıkarları için yasa dışı olarak kullanmak isteyen birçok insan bulunuyor.

İş bulma merkezleri (Jobcenter) ile emeklilik sigortası arasındaki verilerin karşılaştırılması sayesinde, sosyal yardım sistemini dolandırmaya çalışan kişiler birer birer yakalanmaya devam ediyor.

Bild Gazetesi'nin, Sol Parti'nin Federal Meclis'e sunduğu bir soru önergesine verilen yanıta dayanarak hazırladığı habere göre, son dört yıl içerisinde 165 bin 971 sosyal yardım dolandırıcılık vakası tespit edilmiş durumda. Bu vakalarla ilgili başlatılan soruşturmalar ise halen devam ediyor. 

Veri karşılaştırması son yıllarda tespit oranını önemli ölçüde artırdı. 2018'de 13 bin vaka rapor edilirken, 2022'de bu sayı 82 binin üzerine çıktı.

93 kişi hapis cezası aldı
'Fazla ödeme yapılan vakalar' olarak adlandırılan bu vakalarda yetkililerin 2018 ve 2022 yılları arasında, toplam 9,1 milyon veriyi karşılaştırdı. 

Sadece 2022 yılında toplam 1,3 milyon veri incelendi.  Geçtiğimiz yıl toplam 82 bin 269 vaka tespit edildi ve 39 bin 622 kişi savcılığa ve Gümrük Kaçak İstihdam Müfettişlerine (Schwarzarbeitsfahnder des Zolls) sevk edildi. 

Hartz IV yardımı alan 17 bin 892 kişinin, “gizli gelir elde ettiği” nedeniyle yardımı sonlandırıldı, 4 bin 192 kişiye para cezası verildi. Yardım alan 93 kişi ise hapis cezasına çarptırıldı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş