Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve bakanlar, tartışmalı "Emeklilik Paketi II" konusunda anlaştı. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) ve Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) tarafından tanıtılan reform, emekli maaşlarının Almanya'daki ücretlerle aynı doğrultuda artmasını hedefliyor.

Emeklilik maaşları enflasyona endeksli olarak artacak
Reform kapsamında, emeklilik maaşlarının 2039 yılına kadar ortalama maaşın yüzde 48'inin altına düşmemesi yasal olarak garanti ediliyor. Bu, emekli maaşı artışlarının her zaman en az ortalama ücretin yüzde 48'ine ulaşacak kadar yüksek olacağı anlamına geliyor. Tasarı, 2024 yılından itibaren emekli maaşlarının en az yüzde 3.5 oranında artmasını öngörüyor. Daha sonraki yıllarda ise emekli maaşları enflasyona endeksli olarak artırılacak, böylece emeklilerin satın alma gücü korunacak.

Katkı payı oranları artacak
Federal bütçeden her yıl emeklilik sigortasına 100 milyar avrodan fazla para aktarılıyor. Çalışanların ve işverenlerin ödediği katkı payı oranının 2030'larda daha önce varsayılandan çok daha fazla artması bekleniyor. Mevcut yüzde 18,6 olan brüt ücret oranı, 2028 yılında yüzde 20'ye, 2035 yılında ise yüzde 22,3'e çıkacak.

Nesil sermayesi
FDP'nin talep ettiği Nesil Sermayesi (Generationenkapital) ile "hisse senedi" emekliliği getirilecek. Bu, kredilerden finanse edilen 200 milyar euroluk bir fondan elde edilecek gelir yoluyla, 2030'ların ortalarından itibaren emeklilik sigortası üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçlıyor.

Sonuç ve beklentiler
Emeklilik reformu yasasının haziran ayı sonunda Federal Meclis’te ilk görüşmesinin yapılması ve sonra da Eylül ayında yasalaşması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Bild gazetesi adına yapılan bir ankette, Almanların yüzde 44'ü emeklilik katkı paylarındaki artışı desteklerken, üçte biri buna karşı çıkıyor.
©Sonhaber.eu

Almanya’da 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek değişiklikler Almanya’da 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek değişiklikler

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş