Almanya'nın Nitelikli Göçmen Yasası planları şekillenmeye başladı. Yasaya göre, üniversite mezunları ve IT uzmanlarına hızlıca çalışma ve oturma izni verilecek. Ayrıca, iki yıllık meslek eğitimi tamamlayanlar ve uzmanlık sahibi olanlar da benzer imkanlardan faydalanabilecek.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yeni Vatandaşlık Yasası ile birlikte yürürlüğe girmesi planlanan hükümet tasarısı, Meclis'e sunuldu. İlk görüşmeler başladı. Genel kanı, tasarıyla birlikte "Nitelikli Göçmenlerin kolaylıkla kabul edilmesinin sağlanması" yönünde.

Puan sistemi 
Tasarı, Kanada'nın puan sistemi benzeri bir sistem getiriyor. Buna göre, adayların aranan alanda meslek veya eğitim sahibi olması, dil becerisi, en az iki yıl deneyime sahip olması, 45 yaşın altında olması ve Almanya'da destek alabileceği yakınlarının bulunması kendisine “puan” kazandıracak.
Başvuruda 6 puan alanlar direk olarak yasadan yararlanarak oturum alabilecek. Diğer durumlarda ise kişinin iş bağlantılarına ve getirecekleri kişi veya şirketlerin taleplerine bağlı olarak karar verilecek.

Sistem üç aşamalı ilerleyecek
Göçmen kabulü, üç aşamalı bir iç sistemle gerçekleştirilecek. Bu aşamalar Nitelikli İşçiler, Deneyimli İşçiler ve Potansiyeli Olan İşçiler olarak adlandırılacak. Puan sistemi tek başına belirleyici olmayacak, değerlendirme esnasında diğer faktörlere de dikkat edilecek.

Üniversite mezunlarına AB Mavi Kart
Yasaya göre, Almanya'ya gelen üniversite mezunlarına AB Mavi Kartı verilecek. Bu kart, kişiye çalışma ve oturma izni sağlayacak. Bu kişiler gelecekte başka nitelikli işlerde de çalışabilecek.

Bilgisayar uzmanlarından ise üniversite mezunu olmaları beklenmeyecek, deneyimli veya ilgili alanda mesleki tecrübeye sahip olmaları yeterli olacak. İşe başlayanların maaşlarının belirlenmesi konusunda daha esnek kurallar uygulanacak.

Sağlık, inşaat, havacılık ve diğer sektörlerde de nitelikli personel alımı yapılacak. Hükümet 2030 yılına kadar 7 milyon nitelikli çalışanın alınmasını hedefliyor. Bu kişilerin arasında nitelikli Doktor, mühendis, mimar, pilot, sağlık çalışanı, ulaşım sektöründe gerektiğinde turizmciler, garsonlar, inşaat sektöründe demirciler, kaynakçılar, su tesisatçıları gibi farklı alanlarda personel olacak.

Nitelikli ilticacılara AB Mavi Kart
İltica başvurusunda bulunan nitelikli bireylere de AB Mavi Kartı verilecek ve iltica statüleri normal oturma ve çalışma iznine dönüştürülecek. Almanya'da veya başka bir AB ülkesinde nitelikli personel olarak çalışanlar, başka bir AB üyesi ülkeye giderek çalışma imkanına sahip olacak. 

Eğitim için gelenlere kolaylıklar
Bu yasa aynı zamanda Almanya'ya eğitim için gelecek yabancı öğrencilerin kabulünü hızlandıracak ve bu öğrenciler için oturma ve çalışma izinlerini de kolaylaştıracak. İkamet hukuku ve sosyal hukuk alanında düzenlemeler yapılacak. Öğrencilere maksimum çalışma süresi tanınacak.

İş üzerinden oturma izni alanlara esneklik
Almanya’da mevcut yasaya göre, bir iş yerinde çalışan ve bunun üzerinden oturumu bulunan bir kişinin, o işten ayrılması halinde oturum izni iptal ediliyor. Yeni yasada oturma izinlerinde daha fazla esneklik sağlanacak ve bireylerin iş değiştirmeleri veya farklı alanlarda çalışmaları kolaylaşacak. Ayrıca iş bulan kişiler, ailelerini yanlarına getirmekte zorlanmayacak. 

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Ingo Joseph - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.