Almanya'da Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve liberal Hür Demokratlar’dan oluşan koalisyon hükümetinin, yetişkinler arasında keyif amaçlı esrar kullanımını yasal hale getirecek bir plan üzerinde anlaşmasının ardından, plan Avrupa Komisyonu'ndan da yeşil ışık aldı. Planın yasalaşması için Alman parlamentosunda onaylanması gerekecek. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach planın 2024 yılında yasalaşabileceğini söyledi.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach esrarın keyif verici madde olarak satılmasını ve 30 grama kadar bulundurulmasını yasallaştırılmasına ilişkin planı açıkladı. Lauterbach koalisyon hükümetinin onayladığı bu planın kanunlaşmadan önce Avrupa Birliği yasaları ile uyumlu olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Planın detayları
Plan kapsamında yetişkinlere keyif amacıyla tüketilmesi için ruhsatlı mağazalarda esrar satılabileceğini ve yetişkinlerin yanlarında 20 ila 30 grama kadar esrar bulundurabileceğini belirten bakan, amaçlarının karaborsayla mücadele etmek olduğunu söyledi. Bakan Lauterbach uyuşturucu pazarına sıkı düzenlemeler getireceklerini de sözlerine ekledi.

Hollanda modelini taklit etmediklerini belirten Bakan Lauterbach bu yasa ile AB'nin en liberal ve aynı zamanda en sıkı düzenlenmiş esrar yasasına sahip olacaklarını belirtti ve bunun diğer AB için bir örnek olabileceğini ileri sürdü.

Sağlık bakanı, planın ilerleyen aşamalarında esrar üretimi, arzı ve dağıtımını da devlet kontrolündeki bir çerçeve kapsamında düzenleyerek yasallaştıracaklarını ifade etti.

Kontrollü esrar satışının yasallaşması Olaf Scholz'un liderliğindeki üç partili koalisyon hükümetinin öncelikleri arasında yer alıyordu.

Keyif amaçlı ve tıbbi esrar 
Avrupa Birliği’nde (AB) sadece Malta keyif amaçlı esrarı yasallaştırmış durumda. Hollanda'da ise "kafelerde" küçük miktarlarda esrar satışına müsamaha gösteriliyor.

Birçok ülke tıbbi kenevirin sınırlı kullanımını yasallaştırdı. Kanada ve Uruguay da keyif amaçlı esrarı yasal hale getirdi. ABD'de 37 eyalet ve Washington DC tıbbi esrarı yasallaştırırken, 19 eyalet de keyif amaçlı kullanımı onaylamış bulunuyor.

Almanya'daki yasak 'başarısız'
Planı sunan Sağlık Bakanı Lauterbach, keyif amaçlı esrar kullanımını suç olmaktan çıkarmanın gençlerin sağlığını korumaya yardımcı olacağını, esrar yasağının son yıllarda "belirgin bir başarısı olmadığını" söyledi. Yetişkinler arasında uyuşturucu bağımlılığı gibi esrar tüketiminin de arttığını belirten bakan, "Piyasayı çok sıkı bir şekilde düzenlemek istiyoruz" diye vurguladı.

Hükümetin 21 yaşın altındaki yetişkinlere satılan esrar ürünlerinin maksimum gücü üzerinde olası bir kısıtlamayı değerlendireceğini söyledi. Bu, uyuşturucudaki ana psikoaktif bileşen olan THC (tetrahidrokanabinol) seviyesinin izlenmesini içerecek.

Lauterbach, hükümetinin planını AB anlaşmalarına uygunluğunu kontrol etmek üzere AB Komisyonu'na sunduğunu söyledi.

Bazı bilimsel çalışmalar, esrarın güçlü türlerinin özellikle gençlerde psikoz riskini artırdığını ortaya koyuyor. Ancak esrarın sağlık üzerindeki etkisi hala tartışmalı bir konu. Düzenli esrar kullanıcılarının esrar bağımlısı olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunuyor.

Alman planına göre esrar reklamı ve postalanması yasak olmaya devam edecek. Hükümet ayrıca özellikle gençleri hedef alarak esrar kullanımı ve riskleri hakkında bilgilendirme kampanyalarını artırmayı planlıyor. Esrar fiyatının KDV'nin yanı sıra "esrar vergisi" de içermesi öngörülüyor.

Kaynak: BBC Türkçe, Euronews, DW Türkçe

Fotoğraf: Jeff W - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.