Normal şartlarda tropik bölgelerde görülmesine rağmen iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklarla birlikte başka bölgelere de yayılıyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI) özellikle Berlin ve Brandenburg bölgelerinde hastalığın yayılmaya başladığı uyarısında bulundu.

Almanya’da ilk olarak 2018 yılında görülen Batı Nil Virüsü vakası göçmen kuşlarda tespit edildi. Kuşlardan sivrisinekler vasıtasıyla insanlara geçen hastalık şimdiye kadar 48 kişinin hayatını yitirmesine neden oldu.   

Enstitü verilerine göre Berlin bölgesinde 2018'den bu yana toplamda 14 kişi Batı Nil Virüsü’ne yakalandı ve bu vakaların beşi 2022 yılında görüldü. Brandenburg bölgesinde ise iki vaka tespit edildi. Ancak RKI’ye göre bu sayılar sadece buzdağının görünen yüzü ve gerçek sayılar çok daha fazla. 

Enfeksiyonların çoğunun belirtisiz seyrettiğini veya sadece hafif rahatsızlıklarla atlatıldığını belirten RKI, enfekte olanların yaklaşık yüzde 20'sinin grip benzeri bir  rahatsızlık geçirdiğini belirtiyor.

Hastalığın belirtileri arasında ateş, titreme, baş ve sırt ağrısı ile döküntüler bulunuyor.
Her 100 enfekte olan kişiden birinde hastalık sinir dokusuna etki ediyor ve menenjit (beyin zarı iltihabı) oluşmasına neden oluyor. Nadir durumlarda, beyin dokusunda iltihaplanma gelişiyor. 

Batı Nil Virüsü ile enfekte olmuş kişilerde oluşabilecek belirtiler arasında zihinsel değişiklikler, kas zayıflığı ve felçler de görülebiliyor. Merkezi sinir sistemine yayılan hastalığı olan hastaların yaklaşık yüzde 10'u hayatını kaybediyor.

Bu virüse karşı en iyi korunma yolu sivrisineklerin ısırmasını önlemek. Bunu için uzmanların tavsiyesi  vücudu kapatacak uzun giysiler giymek, sivrisinek kaçırıcı kimyasal veya aparatlar kullanmak gibi yöntemler geliyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş