Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya’da Türk markalı helva Salmonella riski nedeniyle geri çağrıldı Almanya’da Türk markalı helva Salmonella riski nedeniyle geri çağrıldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 2024 yılı nüfus sayımı Mikrozensus verilerine göre, ülkede yaşayan göçmen kökenli kişilerin sayısının 21,2 milyona ulaştığını açıkladı. Bu rakam, toplam nüfusun yüzde 25,6'sına denk geliyor. Bir başka ifadeyle, Almanya'da her dört kişiden biri göçmen kökenli.

Kimler "göçmen kökenli" sayılıyor?
2021 yılından bu yana uygulanan yeni tanıma göre, kendisi ya da her iki ebeveyni 1950 yılından sonra Almanya'ya göç etmiş olan bireyler "göçmen kökenli" olarak kabul ediliyor.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Destatis açıklamasına göre göçmen kökenlilerin 16,1 milyonu (nüfusun %19,4’ü) bizzat Almanya'ya kendisi göç eden kişilerden oluşuyor. Her iki ebeveyni de Almanya’ya göç etmiş ve kendisi bu ülkede doğmuş kişilerin sayısı ise 5,2 milyon, yani nüfusun %6,3’ünü oluşturuyor.

Ayrıca, bir ebeveyni göçmen olan 4,1 milyon kişi istatistiksel olarak bu tanımın dışında kalsa da Almanya'da önemli bir kısmı oluşturuyor.

Göçmenler daha genç
Göçmen kökenli bireylerin ortalama yaşı 38,2 ile genel nüfusa kıyasla dokuz yaş daha genç. 20 ila 39 yaş arasındaki her üç kişiden biri göçmen kökenli. 65 yaş üstü grupta ise bu oran yüzde 14.

Göç artışı sürüyor: Türkiye ilk sıralarda
2022-2024 yılları arasında Almanya'ya toplam 2,2 milyon kişi göç etti. Bu dönemde gelenlerin 843 bini Ukrayna, 124 bini Suriye ve 112 bini ise Türkiye’den geldi. Bu sayılarla Türkiye, Almanya'ya en çok göç veren ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı.

2015-2021 arasında Almanya'ya göç edenlerin sayısı ise 4,2 milyon. Sadece son yıllarda değil, uzun vadeli trendlerde de Almanya'ya göçte önemli bir yükseliş dikkat çekiyor.

Göç nedenleri
Yeni gelenlerin yüzde 31'i iltica, sığınma veya uluslararası koruma başvurularıyla Almanya'ya gitti. Yüzde 23'ü çalışmak, yüzde 21'i aile birleşimi, yüzde 8'i ise eğitim veya mesleki eğitim amacıyla göç etti.

Erkeklerde başlıca göç nedeni iltica ve istihdam, kadınlarda ise iltica ve aile birleşimi olarak belirlendi.

Göçmen sayısının yıllar içinde artması, Almanya'nın nüfus yapısında köklü değişiklikler yaşandığını gösteriyor.
©Sonhaber.eu