Almanya’da yaşayan ve doğuştan görme engelli olan Kübranur Binek, engelleri aşan hayatıyla örnek oluyor.

Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde dünyaya gelen 21 yaşındaki Kübranur Binek, engelleri aşan başarılı hayatıyla örnek teşkil ediyor. Babası sıvacı, annesi muhasebeci olan Kübranur, Münster Üniversitesi’nde okuyor. 5. dönem hukuk bölümünde okuyan Kübranur, kendisini okumaya yönlendirenin ailesi olduğunu ifade ediyor.

“Ben çocuğuma dini nasıl öğretirim?”

Kübranur Binek, görme engelli olduğunun doğumundan birkaç hafta sonra fark edilmiş olduğunu belirtirken, üç kardeş olduklarını ve onların da görme engelli olduklarını ifade etti. Annesinin kendisinin engelli olduğunu anladığında ilk düşüncesinin “ben çocuğuma dini nasıl öğreteceğim?” olduğunu belirten Kübranur Binek, “Dinî eğitimim evde başladı, annem bize sürekli kitap okuyordu.” ifadelerini kullandı. Çocukken annesinin kendisini farklı terapilerle eğittiğini kaydetti. İlkokulda görme engeliller okuluna gittiğini belirten Binek, “Braille alfabesini annemler de benimle birlikte öğrendiler bana yardımcı olabilmek için. Okulda tek görme engelli öğrenci bendim (diğerleri biraz olsa bile görebiliyorlardı).” diye konuştu.

“Okula başladığım ilk dönemde çocukların ilgisini çekiyordum”

Dördüncü sınıftan sonra ise lise eğitimi gördüğünü belirten Kübranur Binek, lisede bir yardımcı asistanla birlikte çalıştığını belirtti ve “Görülmesi gereken derslerde yanımda oluyorlardı.” diye konuştu. Okula ilk başladığı dönemlerde çocukların ilgisini çektiğini belirten Binek, Bazılarının ilk dönem çok soru sorduğunu, fakat daha sonra kendisini tanıdıkça bu soruların azaldığını belirtti.

“Aklımda hep Üniversiteye gitmek vardı”

Lise eğitimi ile ilgili ise “Annem bir buçuk yıl boyunca liseye geçmem için çok çabaladı.” diye konuşan Binek, “Ailem eğitimime çok ağırlık verdiği için hep konuşurduk. Aklımda hep üniversiteye gitmek vardı. 10. sınıftan evvel hukuk okuma kararımı vermiştim çoktan.” diye kaydetti.

Kübranur Binek, şu an krimonoloji ve ceza hukuku bölümünde eğitim görüyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Kaynak: Camia