Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Federal Kabine tarafından başlatılan esrarın yasallaştırılmasına yönelik yasa tasarısının bugün onaylandığını açıkladı.

Bakan “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdiği karar ile ilgili olarak "Hiç kimse yasayı yanlış anlamasın. Esrar tüketimi yasallaştırılıyor. Ancak tüketim tehlikeli olmaya devam ediyor." yorumunu yaptı ve "çocukların ve gençlerin korunmasının, tüm yasa tasarısının merkezi bir bileşeni" olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, tasarının onaylanmasındaki başlıca nedenin yasadışı satışı ve uyuşturucuya bağlı suçları azaltmak, katkı maddesi eklenmiş veya toksik maddelerle yapılan esrar ticaretini sınırlamak ve tüketici sayısını azaltmak olduğu belirtildi. 

Yeni yasanın içeriği
Esrarı; Narkotik Yasasındaki yasaklanmış maddeler listesinden çıkaracak olan yeni düzenleme şu hususlar yer alıyor:

Bulundurma : 18 yaş ve üstü kişilerin kişisel tüketim için 25 grama kadar esrar bulundurmasına izin verilecek.

Yetiştirme : Kişisel tüketim için en fazla üç kenevir bitkisinin özel olarak yetiştirilmesine izin verilecek. Üye sayısı 500 kişiye kadar olan esrar kulüpleri denilen özel yetiştirme birlikleri veya kooperatiflerde üyelerin kendi tüketimleri için ortak, ticari olmayan ekim yapmalarına izin verilecek.

Esrar dağıtımı: Bu dernekler, üyelerine günde en fazla 25 gram ve ayda 50 gram esrar dağıtabilecek. 18 ila 21 yaş arasındaki kişilere ayda 30 gram verilebilecek.

Koruma bölgeleri: Okullar, çocuk bakım evleri ve yetiştirme derneklerinin çevresinde 200 metrelik bir yarıçap içinde esrar tüketimi yasaklanacak.

Önleme: Federal Sağlık Eğitimi Merkezi, bağımlılığın tehlikeleri hakkında bilgi sağlamak için dijital bir platform kuracak. 2024 federal bütçesinde önleme için 6 milyon euro ve sonraki yıllarda yıllık 2 milyon euro bütçe ayrılacak.

Yılsonunda yürürlüğe giriyor
Getirilecek düzenleme ilk dört yıl için deneme amacı taşımakta. Dört yılın so unda tekrar bir değerlendirme yapılacak.

Kabinede alınan kararın, Federal Meclis tarafından onaylanarak bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

©Sonhaber.eu
Kaynak: WDR, FAZ, FR.de

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş