Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) hafta içerisinde 2022 yılına ait çocuklara yönelik şiddetle ilgili son araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2022 yılındaki ihmal, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan çocuk ve gençlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında arttı.

2022 yılında 62 binin üzerinde vaka tespit edildi
Destatis geçtiğimiz yıl 14 yaşından küçük çocuklara yönelik 62 bin 300 şiddet vakası kaydedildiğini, bu rakamın 2021’e göre 2 bin 300 vaka daha fazla olduğunu belirtti. Bu çocukların yüzde 79’u 14 yaşından küçük, yüzde 47’si ise 8 yaşından küçük çocuklar. 

Kurum açıklamasında şiddete maruz kalan çocukların çoğunluğunun 12 yaş altı erkek ve 11 yaşından küçük kız çocukları olduğuna dikkat çekildi. 

Verilere göre, kayıtlara geçen şiddet suçlarının yüzde 42'si çocuklarını tek başına yetiştiren anne veya babalar, yüzde 38'i birlikte yaşayan ebeveynler ve yüzde 10'u da ayrı yaşayan eşlerin birlikte yaşadıkları partnerleri tarafından işlendi. Çocuk yuvalarında görülen vakaların yüzde 9 oranında olduğu kaydedildi.

Vakaların yüzde 22'sinde birden fazla ihmal ve şiddet türü görüldü
Çocuklara yönelik vakaların yüzde 59’unda ihmal, yüzde 35’inde ruhsal ve psikolojik şiddet, yüzde 27’sinde fiziksel şiddet ve yüzde 5'inde cinsel istismar tespit edildi. 

Gençlik dairelerine göre, mağdurların aynı anda birden fazla şiddet ile karşı karşıya kaldığı durumlar da yaşandı. 2022 yılında psikolojik taciz, fiziksel taciz veya cinsel şiddete aynı anda maruz kalan çocukların bulunduğu vakaların oranı yüzde 22.

Polis ve yargıdan gelen raporlar on yılda üç kattan fazla arttı
2022'deki yaklaşık 203.700 risk değerlendirmesinin neredeyse üçte biri (%30) polis veya adli makamlar tarafından başlatıldı. Çocuğun refahının olası bir şekilde tehlikeye atıldığına dair yapılan ihbarların yaklaşık dörtte biri (%23) çocuğun akrabaları, tanıdıkları, komşuları veya isimsiz ihbarlar aracılığıyla yapıldı. Bunu çocuk ve gençlik refahı, eğitim yardımı vb. tesis ve hizmetler izledi (%13). Okullar (%11) ve ailelerin kendileri, yani etkilenen reşit olmayanlar (%2) veya ebeveynleri (%7), tehlikeli durumla ilgili yapılan ihbarların yaklaşık onda birini oluşturdu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş