Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya genelinde yeni bir kış dalgası etkili olurken, Alman Meteoroloji Dairesi (DWD) ve hava uzmanları birçok eyalet için yoğun kar ve buzlanma uyarısında bulundu. “Yael” adı verilen alçak basınç sistemiyle birlikte özellikle ülkenin güneybatı ve orta kesimlerinde kar yağışının etkisini artırdığı bildirildi. Bazı yüksek bölgelerde yeni kar kalınlığının 40 santimetreye kadar ulaşabileceği aktarıldı. Frankfurt Havalimanı’nda ise olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlarda aksamalar yaşandığı ve bazı uçuşların iptal edildiği belirtildi.

Yetkililere göre Münsterland’dan başlayarak Kuzey Hessen, Renanya-Palatina’nın kuzeyi ve Doğu Bavyera’ya kadar uzanan geniş bir hatta yoğun kar yağışı görüleceği ifade edildi. Kar yağışının şiddetinin önümüzdeki saatlerde Kuzey Ren-Vestfalya, Renanya-Palatina, Baden-Württemberg, Saarland ve Hessen’de önemli ölçüde artacağı belirtildi.

40 santimetreye kadar kar ihtimali
Westerwald, Taunus, Rothaargebirge ve Spessart gibi batı ve orta kesimlerdeki orta dağlık bölgelerin yüksek kesimlerinde kısa sürede yoğun kar yağışı görülebileceği uyarısı yapıldı. Bu bölgelerde 6 ila 9 saat içinde 20 santimetreye kadar kar yağışı ihtimali bulunduğu bildirildi.

Alçak rakımlı bölgelerde dahi 1 ila 5 santimetre arasında kar beklendiği, Niederrhein’dan Münsterland ve Ruhr Bölgesi’ne kadar olan alanda ise 6 saat içinde yaklaşık 10 santimetre kar yağabileceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

Üç yüz metrenin üzerindeki bölgelerde kar kalınlığının 10 ila 15 santimetreye ulaşabileceği belirtildi. Alpler ve güney Alpler eteklerinde kar yağışının cuma sabahına kadar zaman zaman kuvvetli şekilde süreceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bu bölgelerde 15 ila 30 santimetre arasında yeni kar beklendiği, Allgäu ve Werdenfelser Land’in yamaç kesimlerinde ise 40 santimetreye kadar kar yağışı görülebileceği ifade edildi.

Öğleden sonra kar yağışının etkisini azaltmasının beklendiği bildirildi. Batının alçak kesimlerinde karın yerini giderek yağmura bırakacağının tahmin edildiği, buna karşılık 200 ila 400 metre üzerindeki yüksek kesimlerde 1 ila 5 santimetre, bazı yamaç bölgelerinde ise 10 santimetreye kadar yeni kar görülebileceği belirtildi.

Buzlanma ve ulaşımda aksamalar
Özellikle Saarland, Hessen, Baden-Württemberg ve Renanya-Palatina’da sabah saatlerinden itibaren yolların son derece kaygan hale geldiği bildirildi. Hessen’de bazı TIR’ların devrilerek yolları kapattığı, çok sayıda aracın kayarak yoldan çıktığı açıklandı. Saarland’da polis ve acil yardım ekiplerinin aralıksız görev yaptığı bildirildi.

Frankfurt Havalimanı’nda uçuşlarda aksama ve iptaller
Frankfurt Havalimanı’nda olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlarda aksamalar yaşandığı ve iptallerin bildirildiği aktarıldı. Hessen’de bazı okullarda ise yoğun kar ve buzlanma nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiği belirtildi.

Almanya’da yaralı karabatak hastane kapısını gagalayarak yardım istedi
Almanya’da yaralı karabatak hastane kapısını gagalayarak yardım istedi
İçeriği Görüntüle

Dikkatli olunması çağrısı
DWD, Almanya’nın geniş kesimlerinde hava koşullarına karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. Bazı bölgelerde tehlikenin daha yüksek olduğu uyarısı yapılırken, güneybatının alçak kesimlerinde ilerleyen saatlerde karın yerini yağmura bırakabileceği bildirildi. Ancak 200 ila 400 metre üzerindeki kesimlerde kar yağışının süreceği ifade edildi.

Sert soğuklar ve buzlanma riski
Gece ve sabah saatlerinde ülke genelinde don beklendiği bildirildi. Kuzey ve kuzeydoğuda havanın yer yer açık olacağı, sıcaklıkların eksi 13 dereceye kadar düşebileceği ifade edildi. Doğu eyaletlerinde buzlanma riskinin devam ettiği, Saksonya’da hafif kar yağışı nedeniyle kaygan zemin oluşabileceği belirtildi. Güneybatı ve güney kesimlerde ise özellikle vadilerde buzlanmaya yol açabilecek donan yağmur uyarısı yapıldı.

Uzmanlara göre kuzey bölgelerde dondurucu soğukların hafta sonuna kadar süreceği bildirildi. Cuma gününden itibaren sıcaklıklarda kademeli bir artış beklendiği kaydedilirken, yetkililer sürücülere dikkatli olmaları ve yola çıkmadan önce hava durumunu takip etmeleri çağrısında bulundu.
©Sonhaber.eu