Almanya’da faaliyet gösteren ve Aile Bakanlığınca desteklenen İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifak'ın (CLAIM) ilk kez hazırladığı Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu kamuoyuna açıklandı. Rapora göre 2022 yılında Müslüman karşıtı 898 ırkçı vaka gerçekleşti. Başka bir değişle her gün iki vaka yaşandı.

Belgelenen vakalarda Müslümanlara karşı kışkırtıcı ifadeler, hakaretler, tehditler ve saldırıların ön planda olduğu, genel olarak ise Müslümanlara yönelik ayrımcılık, incitici davranış, saldırı, mala zarar verme, kundaklama ve diğer şiddet eylemlerinin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Raporda özellikle başörtülü kadınlar ve öğrencilerin büyük ayrımcılığa maruz kaldıklarına işaret edilirken, bu sorunun toplumun duyarlı hale getirilmesiyle çözüle bileceğine vurgu yapıldı.

beş eyaletteki on danışma merkezinden, I-Report portalından, siyasi amaçlı şiddet istatistiklerinden, polisten ve basındaki haberlerden derlenen raporda, Müslümanların maruz kaldığı ırkçı davranışlar konusunda örneklere de yer verildi. 

“Tüm toplumun bu konuda duyarlı olması lazım”
Basına açıklama yapan CLAİM yetkilileri İslam ve Müslüman düşmanlığı sorunun tüm toplumun konuya olan duyarlılığını artırmak olduğunu dile getirdi.

CLAIM Yöneticisi Rima Hanano, Müslüman karşıtı ırkçılığın pek çok insan için gündelik ve çoğu zaman acı verici bir deneyim olduğunu belirtti. Bu konuda 10 maddelik eylem planı sunduklarını kaydeden Hanano, Müslüman karşıtı ırkçılığın günlük yaşamda çoğu zaman fark edilmediğini dile getirdi. Hanano, “Eksik olan sadece Müslüman karşıtı ırkçılığın anlaşılması ve tanınması değil. Acilen ihtiyacımız olan şey, toplumun ortasından gelen, bundan etkilenenlerle gerçek bir dayanışma, her gün yaşadıkları nefretin yasaklanmasıdır." şeklinde ifade kullandı.

Alman Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezi (DeZIM) yetkilisi sosyal bilimci Dr. Cihan Sinanoğlu da özellikle Müslüman kadınların sağlık sisteminde ayrımcılığa maruz kaldıklarını, şikayuetlerinin dikkate alındığını belirtti. 

CLAIM araştırmacısı Elisabeth Walser de eldeki vaka sayısının buz dağının görünen yüzü olduğunu belirtirken, birçok kişinin uğradığı ırkçılığı bildirmediğini veya nereye bildireceğini bilmediğini dile getirdi.

Walser Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini belirtirken tüm toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş