Almanya’da yaz tatili öncesi emeklilik, asgari ücret ve sosyal yardım gibi birçok konuda yasal değişikliğe gidilecek. 

Vatandaşları yakından ilgilendiren ve 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan değişiklikler şu şekilde:

Ek sosyal yardım
Temmuz ayı itibariyle sosyal yardım hakkına sahip her vatandaşa bir defaya mahsus 200 euroluk ek sosyal yardım yapılacak. 

Vatandaşların söz konusu yardım için herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok. Bu yardım, pandemi nedeniyle daha fazla artan maddi külfet ve mevcut fiyat artışlarına karşı yapılmakta.

Asgari ücret
Almanya’da asgari ücretin 12 euroya yükseltilmesi yapılan son seçimlerde ana gündem maddelerinden bir tanesiydi. 

Haziran başında bu vaat gerçeğe dönüştü ve 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmesi yönünde karar alındı. Buna göre ilk etapta 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücret 10,45 euroya yükseltilecek.

Emeklilik
Emeklilik maaşları 1 Temmuz tarihi itibariyle Batı Almanya’da yüzde 5,35, Doğu Almanya’da ise yüzde 6,12 oranında zamlanacak. 

Yapılacak zam ile birlikte Doğu Almanya’da 1994’den, Batı Almanya’da ise 1983’den bu yana en yüksek zam kaydedilmiş olacak. Doğu Almanya’da mevcut durumda 1000 euro olan bir emeklilik maaşı, yapılacak zam ile 53 euro yükselecek. Batı Almanya’da bu miktar 61 euro olacak.

Abonelik sözleşmesi
İnternet üzerinden gerçekleştirilen abonelik sözleşmelerinde de yenilik söz konusu. Buna göre 1 Temmuz tarihi itibariyle abonelikleri sonlandırmak daha kolay olacak. 

Söz konusu internet sayfalarında “abone sonlandırma” butonları belirgin bir şekilde ön plana çıkartılacak. Tüketiciler aboneliklerini kolay bir şekilde sonlandırabilecek.

Dijital hastalık raporu
1 Temmuz’dan itibaren çalışanlar, hasta olmaları durumunda ‘hastalık raporu’nu iş yerlerine iletmek mecburiyetinden kurtulacak. 

Dijital Hastalık Raporu sistemi ile birlikte söz konusu rapor muayenehaneler tarafından iş yerlerine dijital olarak iletilecek.

Elektronik cihazlara çöp yasağı
Bozulan, artık kullanılmayan elektronik cihazların evdeki çöplere atılması da bu tarihten itibaren yasaklanıyor. 

1 Temmuz’dan itibaren vatandaşlar elektronik cihazları ayrı olarak biriktirip süpermarketlere veya belirli noktalara iade edebilecek. Söz konusu süpermarketler cihazları ücretsiz kabul etmek zorunda.

Kaynak: Camia Haber

Foto: Maheshkumar Painam - Unsplash

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın