Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach Redaktions Netzwerk Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerindeki aksamaların düzeltilmesi için daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Bakana göre vatandaşın ödediği katkı payında da zam yapılmalı.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Christian Lindner yasal sağlık sigortası için alınan vergilerin artırılamayacağını açıkladığını. Ancak bakan Lauterbach vatandaşların sağlık hizmetlerinde yaşanan aksamalar yüzünden yaşadığı mağduriyetin kabul edilemez olduğunu belirterek katkı payı oranının 2024’den itibaren artırılacağını duyurdu.

Alman basınında çıkan haberlere göre, yasal sigorta fonunda 17 milyar euro, bakım sigortası fonunda ise 4,5 milyar euroluk bir açık bulunuyor. Sigorta fonundaki açığı kapatmak için yapılan çalışmaların yetersiz kaldığı ve şimdiden 2024 yılı için 7 milyar euroluk bir açık olduğu belirtiliyor. 

Bu açığı kapatmak için yürütülen meclis çalışmalarında, katkı paylarına yüzde 0,2 ila 0,4 oranında zam yapılması ve yüksek maaş alan çalışanlardan daha fazla ödeme alınması gibi seçenekler bulunuyor.

Hastalar masrafın ilk 800 eurosunu cepten ödesin!
Almanya'nın önde gelen finans uzmanı Bernd Raffelhüschen de sağlıkta oluşan yüksel maliyetleri azaltmak için bir dizi öneride bulundu. Freiburg Üniversitesi profesörü Raffelhüschen, doktor ziyaretlerinde hastaların masrafın ilk 800 euroluk kısmını ödemesi önerisinde bulundu. 

Bild gazetesine açıklama yapan Raffelhüschen, artık bu yükün karşılanamaz olduğunu belirtti ve "Hiçbir şey değişmezse yüzde 35'lik bir katkı oranına doğru gidiyoruz" uyarısında bulundu.

Raffelhüschen’in sağlık sistemindeki yükü azaltmak için sunduğu öneriler şu şekilde sıralandı:

  • Hastalar, (yatan hasta ve ameliyatlar hariç) masrafın ilk 800 euroluk kısmını kendi ceplerinden ödemeli. Bunun üzerindeki masraflarda 2000 euroya kadar olan kısımda sigorta şirketi masrafların yarısını, bu rakamı geçen masraflarda da tümünü karşılamalı.
  • Her sağlık randevusundan sonra kişi fatura alarak bunu sağlık sigortası şirketine ibraz etmeli
  • Fazla kilolu kişilerden daha fazla kesinti olmalı, sigara içenler olası takip masraflarına dahil edilmeli
  • Yüksek riskli sporlarla uğraşanlar (örn. Kayak) olası tüm masrafları kendi karşılamalı
  • Klinik sayısı yüzde 30 ila 40 oranında düşürülmeli
  • Gereksiz yere sık gidilen doktor muayene sayısını düşürmek için tedbir alınmalı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş