Aile Bakanı Lisa Paus’un (Yeşiller) sunduğu Çocuk Temel Geliri yasa tasarısı Federal Hükümet tarafından kabul edildi. Yasa, çocuk parası, ek çocuk yardımı, sosyal yardım ve sosyal güvence adı altında çocuklara verilen yardımların ve Eğitim ve Katılım Paketi’nin bazı bölümlerinin, “Çocuk Temel Geliri”  altında bir araya getirilmesini öngörüyor. 

Hükümetin kabul ettiği tasarının Federal Meclis’te görüşülmesinin ardından 2 Şubat 2024 tarihinde onaylanması bekleniyor.

Söz konusu yasa ile ailelere mali yardımlar konusunda daha iyi bir genel bakış sağlamak ve başvuruyu kolaylaştırmak hedefleniyor. Tasarıda merkezi bir iletişim noktası olarak görev yapacak bir “Aile Hizmeti” noktası oluşturulması planlanıyor.

Çocuk Temel Geliri tasarısının detayları

  • Çocuk Temel Geliri, “tüm çocuklar ve gençler için gelire dayalı olmayan bir garanti miktarı” (mevcut çocuk parasına denk), “gelire dayalı ve yaşa göre düzenlenmiş bir ek çocuk yardımı” ve “eğitim yardımları” olmak üzere üç bileşenden oluşacak.
  • Ek çocuk yardımı, çocuğun yaşına göre düzenlenmiş temel ihtiyaç, konut ve ısınma yardımı içeriyor.
  • Mevcut durumda ek çocuk yardımı alan ebeveynlere 14 ila 17 yaşlarındaki çocukları için aylık yaklaşık 60 Euro daha fazla ödeme yapılacak.
  • Ek çocuk yardımının yanı sıra eğitim yardımlarının bir parçası olan ve şu anda yıllık 174 euro’yu bulan okul giderleri paketi, otomatik olarak ek çocuk yardımı başvurusunun ardından ödenecek.
  • Konut yardımı, ek çocuk yardımı alan kişilere de ödenebilecek.
  • Vatandaşlar, Çocuk Temel Geliri’nden, dijital ve basit bir başvuru ile faydalanabilecek.
  • Potansiyel hak sahiplerine, yardım başvurusunda bulunmalarına yönelik ulaşılacak. Bu kişilerin tespiti için bir “Çocuk Temel Geliri Kontrolü” yapılacak. Şimdiye kadar birçok ailenin bu yardımlardan ilgilenmediği için yararlanmadıkları ve bu nedenle böyle bir çözüm yoluna başvurulacağı vurgulandı.

Çocuk yoksulluğuna çözüm
Lisa Paus, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Federal Hükümet’in bu adımının, Almanya’daki çocuk yoksulluğuna bir çözüm” olduğunu ifade etti. Bakan, “çocuklar ve gençlerin yoksulluktan korunması ve endişeden uzak bir yetişme” sağlanması gerektiğini belirtirken, “Bu bir bürokrasi canavarı değil. Aksine tüm ailelerden sorumlu ve her ailenin başvurabileceği bir kurum oluşturuyoruz.” şeklinde ifade kullandı.

Lisa Paus, Çocuk Temel Geliri’nin Federal Konsey tarafından onaylanacağını beklediğini ifade ederken, “Bavyera hariç, diğer 15 eyaletin hepsi Çocuk Temel Geliri’ni istiyor. Eyaletler, Almanya’nın her yerinde çocuk yoksulluğunun var olduğunu ve buna acilen çözüm bulmamız gerektiğini biliyorlar.” diye konuştu.

Federal İş Ajansı: 1 Ocak gerçek dışı
Bakan Paus söz konusu uygulamayı 1 Ocak 2025 tarihinde başlatmak istiyor. Ancak Federal İş Ajansı, bu tarihin çok erken olduğunu belirterek Çocuk Temel Geliri’nin, 2025 yılı içerisinde aşamalı olarak başlayabileceği öngörüsünde bulundu. Ajans tarafından yapılan açıklamada, Paus’un istediği tarihin organizasyon süreci nedeniyle gerçek dışı olduğu vurgulandı. 

6 Milyar euroluk ek maliyet
Çocuk Parası Sisteminin, Çocuk Temel Geliri sistemi ile değiştirilmesinin yaklaşık olarak 2,4 milyar euroluk bir ek maliyet çıkartacağı belirtiliyor. Hükümete yakın çevreler, Çocuk Temel Geliri yardımlarının kullanımının artması durumunda gelecek yıllarda maliyetlerin 6 milyar euro’ya kadar çıkabileceğini öngörüyor.

©Sonhaber.eu
Kaynak: Camia Haber

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş