Avrupa Parlamentosu (AP) Strazburg'daki toplantısında, ağır trafik ihlalleri nedeniyle AB genelinde sürücü belgelerinin iptal edilmesine ilişkin bir karar aldı. Yeni düzenlemeye göre, bir AB ülkesinde trafik suçu nedeniyle iptal edilen ehliyet, tüm AB ülkelerinde geçersiz sayılacak. Kararın yürürlüğe girebilmesi için tüm Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin onaylaması gerekmekte.

AP kararına göre;

  • Bir sürücünün ehliyeti bir AB üyesi ülkede iptal edilmesi durumunda, bu iptal tüm AB ülkelerinde de geçerli olacak.
  • Ehliyet iptaline neden olan trafik ihlalleri: Hız aşımı, alkollü veya uyuşturucu etkisinde araç kullanımı ve bir başka kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olan her türlü trafik suçu. Ayrıca geçerli bir ehliyeti olmadan araç kullanmak da ciddi trafik ihlalleri listesine dahil edilecek.
  • AB ülkeleri arasında iptal edilen ehliyetlerle ilgili bilgi paylaşımı yapılacak.

Mevcut kural
AB ülkelerindeki mevcut kurallara göre, sürücü ehliyetinin verildiği üye devlet dışında başka bir üye devlette işlenmiş trafik ihlalinde ehliyet iptali yapılamıyor. Örneğin Hollanda’da ciddi bir trafik ihlalinde bulunan bir Avusturyalının ehliyeti iptal edilemiyor. 

Yeni düzenlemenin amacı
Geçen yıl AB yollarında 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük çoğunluğu yaya, bisiklet, scooter ve motosikletle seyahat eden kişilerdi. Yeni düzenleme yol güvenliğini artırarak, kazaların ve ölüm sayılarının azalmasını sağlamak.

Avrupa Parlamentosunda alınan kararın yürürlüğe girebilmesi için AB üye devletleri ile müzakerelerin yapılması ve nihai yasa metninin oluşturulması gerekmekte. Bu nedenle yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor.

©Sonhaber.eu

Almanya’da bahçesine göktaşı düşen Türk aile sonunda kararını verdi Almanya’da bahçesine göktaşı düşen Türk aile sonunda kararını verdi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.