Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim yakmasının ardından, ABD, Almanya ve Fransa, Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını uyardı. Üç ülkenin Türkiye büyükelçilikleri, başta İstanbul olmak üzere Türkiye için yüksek terör riski uyarısı yayınlayarak vatandaşlarından kalabalık yerlerden uzak durmaları ve ibadet alanlarında dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

“Dini mekanlar dahil kalabalıktan uzak durun”
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu, yüksek terör saldırısı riski dolayısıyla Türkiye’deki vatandaşlarına dikkatli olma çağrısı yaptı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, dini mekanlar dahil olmak üzere kalabalık yerlerden uzak durulması gerektiği belirtildi. Uyarıda şu ifadeler kullanıldı: “ABD Konsolosluğu'nun 27 Ocak 2023'te yayımladığı güvenlik uyarısında hatırlatıldığı üzere, Türkiye'de terör saldırısı riski arttığından Türkiye'de ikamet eden ya da Türkiye'den geçmekte olan Fransızlar ibadet yerleri de dahil olmak üzere özellikle yabancı uyruklular tarafından ziyaret edildiği bilinen buluşma noktalarında azami dikkat göstermeye çağrılmaktadır.”

“Türkiye'de terör saldırıları riski arttı” 
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kısa bir süre önce İsveç'te Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması Türkiye'de terör saldırıları riski artırmıştır. Bu nedenle özellikle yoğun, kalabalık kamusal yerlerde bulunmaktan kaçınılmalı ve dini ibadet yerlerini ziyaret ederken dikkatli olunmalıdır" ifadelerine yer verildi.

almanya uyarı
“Teröristler, ibadet yerlerini hedef alabilir”
ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinde de şu uyarı yer aldı: “Avrupa'da son zamanlarda yaşanan Kuran yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, vatandaşlarını teröristlerin Türkiye'deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilirler. Düşük bir profil tutun. Çevrenizden haberdar olun. Güncellemeler için yerel medyayı izleyin. ABD vatandaşlarına yönelik en son Uyarılar ve Mesajlar için Büyükelçilik sitesini takip edin”

ABD uyarı
İsveç ve Danimarka’da Kur'an’a karşı çirkin eylemler
İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmış, kalabalık polis korumasında gerçekleştirilen eylem sırasında Paludan'ın yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti. Paludan, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da, Danimarka'da bir caminin yanı sıra Türk ve Rus büyükelçiliklerinin önünde Kur'an-ı Kerim yakacağını duyurmuş ve Danimarka makamları kendisine izin vermişti.

Foto: Fransa Konsolosluğu-İstanbul

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.