Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri içişleri bakanları, AB dışından gelecek vatandaşlara yönelik yeni bir sınır kontrolü sistemine onay verdi. Buna göre AB dışındaki ülkelerin vatandaşları, Schengen Bölgesine girerken, yeni gümrük geçiş sistemleri olan EES (Giriş - Çıkış Sistemi) ve ETIAS (Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi) programlarına tabi olacak.

AB ülkelerinden birinde resmi olarak ikamet eden yabancı uyruklu kişiler bu iki uygulamadan da muaf tutulacak.

EES nedir?
Yürürlüğe girecek EES sistemi AB sınırlarında 'gelişmiş pasaport taraması'nı ifade ediyor. Yani pasaportların sadece kimlik bilgileri değil, aynı zamanda giriş - çıkış tarihleri de mercek altına  alınıyor. 

Yeni sisteme göre AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına ait veriler, Schengen Bölgesine giriş ve çıkış esnasında ortak bir veri tabanına kayıt yapılacak. Ortak veri tabanı tüm AB ülkeleri tarafından görülebilecek. Bu sayede pasaportlara manuel olarak vurulan giriş ve çıkış vizelerinin yerini dijital kayıt almış olacak. EES; hava, kara ve denizyolu ulaşımlarında kullanılacak.

Seyahat edenlerin gümrük kontrol noktalarında pasaportlarını veya diğer seyahat belgelerini self-servis kiosklarda taratmaları gerekecek. 

EES sistemi, yolcunun adını, biyometrik verilerini ve giriş - çıkış tarihini ve yerini kaydedecek. Yüz taramaları ve parmak izi verileri her yolculuktan sonra üç yıl süreyle saklanacak.  

ETIAS nedir?
ETIAS (Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi) Schengen bölgesi için vize muafiyeti bulunan ülkelerin vatandaşları için geçerli olacak. ETIAS sistemi, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen örneğin turistler, aile ziyaretinde bulunanlar ve diğer kısa süreli çalışan kişiler için geçerli olacak.

Bu sistem, ziyaretçilerin vize için önceden kayıt yaptırmasını ve 7 euro ücret ödemesini zorunlu kılıyor. Vize üç yıl geçerli olacak ve birden fazla seyahat için kullanılabilecek.

Ne zaman yürürlüğe girecek?
Sistemin işleyişinden sorumlu AB Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre EES programı 2024’ün ikinci yarısında, ETIAS programı ise 2025’in ilk yarısında faaliyete geçecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş