Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın yaptığı açıklamaya göre, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Çarşamba günü AB'nin sığınma ve göç politikasında kapsamlı bir reform yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Yıllardır süren çıkmazın ardından varılan anlaşma büyük bir ilerleme olarak değerlendirildi.

Taraflar, sığınmacı ve göç konusundaki hukuki çerçeveyi tamamen gözden geçirecek 5 temel düzenlemenin siyasi noktaları konusunda anlaşmaya vardı. 

Söz konusu düzenlemelerin AP'de onaylanması durumunda, AB'nin sığınmacı ve göçmen sisteminin daha verimli çalışmasının beklendiği belirtildi.

Üzerinde anlaşılan yeni düzenleme, belgesiz bir şekilde AB'ye gelenlerin başvurularının daha hızlı incelenmesini, sınır gözaltı merkezlerinin oluşturulmasını, reddedilen sığınma başvuru sahiplerinin daha hızlı sınır dışı edilmesini ve büyük göçmen akınlarına maruz kalan güney Avrupa ülkelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için bir 'dayanışma mekanizması' oluşturulmasını içeriyor.

Yeni düzenleme, 'güvenli' kabul edilen ülkelerden gelen göçmenler için hızlandırılmış bir süreci de öngörüyor. Dokuz aya kadar uzayabilen bu süreçte göçmenlerin özel merkezlerde sınırlı hareket özgürlüğüyle tutulmaları planlanıyor. Sığınma hakkına sahip olmadığı tespit edilen göçmenler ise geri gönderilecek. Ancak yalnız başına seyahat eden refakatsiz, reşit olmayan çocuk sığınmacılar için bu durum söz konusu olmayacak.

Anlaşma, İtalya ve Yunanistan gibi 'varış ülkeleri', Belçika ve Almanya gibi 'hedef ülkeleri' ve göçmen kabul etmek istemeyen Doğu Avrupa ülkeleri arasında bir uzlaşmayı da temsil ediyor. 

Önümüzdeki yıl haziran ayında yapılacak olan AP seçimleri müzakereciler üzerinde belirli bir baskı yarattı. Bunun yanı sıra varılan anlaşmanın artan göçmen akını ve radikal sağın olası yükselişinden kaynaklanan baskıları hafifletmesi hedefleniyor. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pexels - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.