Avrupa Birliği Komisyonu, “2023 Şengen Durum Raporu”nu AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ve Bölgeler Komitesi'ne sundu. Raporda, Covid-19 salgınının sona ermesi ve küresel hareketlilikteki artışın, Şengen vizesi başvurularında önemli bir artışa yol açtığı ve bu durumun vize randevuları ve başvuru işlemlerinde önemli gecikmelere sebep olduğu belirtildi.

“Bazı durumlarda başvuru sahipleri, yalnızca randevu alabilmek için aracılara veya bireylere 500 euro'ya kadar ödeme yapmaktadır.” ifadesi kullanılan raporda, ayrıca, üye ülkelerin vize başvuru süreci hakkında genellikle yetersiz ve yanıltıcı bilgiler verdiği ve bu durumun göç ve güvenlik risk değerlendirmesini etkilediği vurgulandı.

Raporda, bu eksikliklerin sonuçlarının, üye ülkeler ve AB'nin itibarının zarar görmesinden, turizm sektöründe ekonomik kayıplara ve aile ve iş ilişkilerinin aksamasına kadar çok çeşitli etkileri olduğu belirtildi.

AB Komisyonu, raporda vurgulanan, “Şengen vizeleri ile ilgili bu olumsuz durumun düzeltilmesi için üye ülkelerin, başvuruların incelenmesi için konsolosluklarda yeterli personel bulundurması gerektiği” noktasına istinaden, bu amaca yönelik olarak Entegre Sınır Yönetimi Fonu'ndan ayrılan 88 milyon euroluk fonun kullanılabileceğini belirtti.

Komisyon ayrıca üye ülkelerin, konsolosluklardaki iş akışının verimliliğini artırmak için yerel personelin bilgi ve kaynaklarını daha etkili kullanmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Raporda, uzun süreli ve çok girişli vizelerin verilmesinin verimliliği artıracağına da vurgu yapıldı.

©Sonhaber.eu 
Kaynak: Ajanslar

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.