Avrupa Parlamentosu ve Üye Devletler perşembe günü, çevre ile ilgili suçların listesini genişleten ve AB'de kendilerine verilen cezaları uyumlu hale getiren bir metin üzerinde anlaşmaya vardı. Suç listesine yasa dışı kereste ticareti, istilacı türlerin ithalatı, gemilerden kaynaklanan kirlilik ve kimya mevzuatının ihlalleri de ekleniyor. Ayrıca, “korunan bir alandaki ekosistemin veya habitatın tahrip edilmesine veya hava, toprak veya su kalitesinin bozulmasına” neden olan çevre suçları için de “nitelikli suç” kavramı getiriliyor.

Avrupa Parlamentosundan yapılan basın açıklamasında, “Bu, büyük ölçekli kirlilik veya büyük orman yangınları kadar felaket olan çevre katliamıyla karşılaştırılabilir suçları da içerecektir.” ifadesine yer verildi.

Para cezaları ve hapis cezaları
Üzerinde anlaşmaya varılan metin, çevre suçlarıyla mücadelede çok zayıf ve etkisiz olduğu düşünülen 2008 Avrupa direktifini değiştiriyor. Revize edilen direktif, düzenlemeleri ihlal edenlere para ve hapis cezası öngörüyor. 

Şirket temsilcileri de dahil olmak üzere ölümle sonuçlanan çevre suçları işleyen kişiler 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. “Nitelikli suçlar” sekiz yıl hapisle cezalandırılacak. Diğer suçlarda 5 yıl hapis cezası verilebilecek.

Yasayı ihlal eden şirketler, dünya çapındaki yıllık cirolarının yüzde 5'i veya 40 milyon euro tutarında para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Hükümet fonları da kesilebilir ve her türlü zararı karşılamak ve mağdurları tazmin etmek zorunda kalacaklar

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Leonardo - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş