Strazburg'da Çarşamba günü bir araya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde asgari ücretlerin düzgün bir yaşam standardı sağlayacak seviyelere yükseltilmesi için hazırlanan yasayı onayladı.

AP milletvekilleri, toplu iş sözleşmelerinin yaygınlaştırmasını ve asgari ücretleri yükseltmeyi amaçlayan yasayı 505 "evet", 92 "hayır" ve 44 "çekimser" oyla kabul etti. 

Yasaya göre, asgari ücretleri belirlemek üye ülkelerin kendi yetki alanı olmaya devam edecek. Üye ülkeler, ulusal asgari ücretleri geçim maliyetini ve daha geniş ücret düzeylerini hesaba katarak belirlemek zorunda olacak. Uygulanan asgari ücretlerin, işçilerin insani şartlarda yaşamasına yeterli olması sağlanacak.

FNV: Karar bizi sevindirdi
Hollanda’nın en büyük işçi sendikası FNV, AP Genel Kurulunda alınan karardan memnun kaldıklarını açıkladı. Sendika; şu andan itibaren, AB Üye Devletlerinin asgari ücret düzeyini belirlemesinde temel olarak, ortalama ücretin yüzde 60'ını baz alınacağı kaydedildi. 

FNV; alınan kararın, Hollanda’da asgari ücretlerde saatlik brüt ücretin 14 euroya artacağı anlamına geldiğini vurguladı.

FNV'nin uluslararası sekreteri Petra Bolster karara ilişkin yaptığı açıklamada, “FNV olarak Voor14 kampanyamızla tam olarak bunun için savaşıyorduk. Bu nedenle hükümeti bu yönergeyi mümkün olan en kısa sürede ulusal mevzuata dahil etmeye çağırıyoruz.” dedi.

Asgari ücretlerle ilgili alınan yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek. Bu sürenin hızlandırılmasının önemine vurgu yapan Bolster “Ancak yine de kabinenin asgari ücreti en kısa sürede brüt 14 euroya yükseltme aciliyetini hissettiğini umuyorum” dedi. 

Hollanda’da giderek daha fazla vatandaşın zorlandığını belirten Bolster, Avrupa sendikalar konfederasyonu ETUC’un dün açıkladığı 2021'in ikinci çeyreği ile 2022'nin ikinci çeyreği arasındaki gelir kaybı tablosuna atıfta bulundu. Etuc verilerine göre; Hollanda’da asgari ücretlilerin gelir kaybı yüzde 6,6'ya ulaştı. Bunun nedeni olarak asgari ücrete yüzde 3,2 zam yapılmasına karşı enflasyonun yüzde 9,9 artması gösterildi.

Yeni asgari ücret yasasının detayları
Yeni yasaya göre ülkelerdeki asgari ücretlerin yeterlilikleri değerlendirilecek. Yeterlilik değerlendirmesi için gerçek fiyatlarla bir mal ve hizmet sepeti kullanılabilecek. Ücretlerin toplu pazarlık yoluyla belirlenmesi teşvik edilecek.

Ülkeler ayrıca uygulama eylem planı hazırlanacak, Toplu iş sözleşmesinin çalışanların yüzde 80'inden daha azının ücretlerini belirlediği ülkelerde, toplu iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştırmak üzere eylem planları hazırlanacak.

AB ülkeleri, kötüye kullanılabilen taşeronluk, serbest meslek ve kayıt dışı fazla mesai gibi faaliyetleri sıkı biçimde kontrol edecek ve bunlara karşı yaptırım sistemi kuracak.

Ücretlerin sadece toplu iş sözleşmeleri yoluyla belirlendiği AB ülkeleri bu kurallardan muaf olacak.

Yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek. 

AB üyesi 27 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulaması bulunuyor. Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Avusturya, Finlandiya ve İsveç'te ise ücretler toplu iş sözleşmesi müzakereleri sonucunda belirleniyor.

Foto: Yellow Cactus - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.