Avrupa'daki asgari ücretli işçiler bu yıl yapılan ücret artışlarına rağmen, 2000 yılından bu yana en kötü reel gelir kaybıyla karşı karşıya kaldı. En fazla gelir düşüşü yaşayan işçiler, yüzde 19'dan fazla gelir kaybıyla Letonya’da kayda geçti. Hollanda’daki asgari ücretliler ise yüzde 6,6 kayıp yaşadı.

Avrupa sendikalar konfederasyonu ETUC, bugün öğleden sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu kapanış toplantısı öncesi, 2021'in ikinci çeyreği ile 2022'nin ikinci çeyreği arasında gerçekleşen 18 AB ülkesinde reel asgari ücret kaybı verilerini yayınladı. 

Avrupa Parlamentosu’nda bugün tüm AB ülkelerinde asgari ücret yönergesi üzerine bir toplantı gerçekleştirilecek. Toplantıda AB ülkelerinde ülkeden ülkeye göre değişen yasal asgari ücret kurallarına bir düzenleme getirilecek.

Zam yapıldı ama enflasyona yenik düştü
Etuc verilerine göre 21 Avrupa Birliği üye ülkesinde, asgari ücretlere ortalama yüzde 7,6 zam yapıldı. Ancak yaşanan ortalama yüzde 12,4'lük enflasyon artışı, asgari ücretlilerin gelirinin yüzde 4,8 düşmesine neden oldu.

Konfederasyon şuanda yaşanan ortamı “Milyonlarca çalışanın her gün yemek, kira ve ısınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak için verdiği mücadele anlamına geliyor.” şeklinde açıkladı. 

Etuc açıklamasında; geçen yıl yaz döneminden bu yana reel asgari ücret kayıplarında, Letonya’dan sonra 'yüzde 10 ile Çekya ve Estonya', 'yüzde 8 ile Slovakya', 'yüzde 6,7 ile Litvanya ve Polonya' ve 'yüzde 6.6 ile Hollanda ve İrlanda’nın geldiği kaydedildi.  

Etuc verilerine göre; Hollanda’daki asgari ücretliler şuanda yüzde 6,6'dan fazla gelir düşüşü ile ortalama Avrupalı meslektaşlarından daha kötü durumda. Hollanda’da asgari ücrete yüzde 3,2 zam yapıldı ancak enflasyon yüzde 9,9 arttı bu da gelir kaybına neden oldu.

Açıklamada “Bu gelişmeler, Avrupa'da zaten iki yakasını bir araya getirmek için mücadele eden asgari ücretli işçilerin durumunu büyük ölçüde kötüleştirdi. Geçim pahalılığı krizinin başlangıcından önce, AB27’deki neredeyse her on işçiden biri zaten yoksulluk riski altındaydı ve her 10 asgari ücretli çalışandan 7'si ayı atlatmakta zorlandıklarını belirtiyordu”. ifadesine yer verildi.

2000’den bu yana ikinci kez oluyor
2000 yılından bu yana ikinci kez asgari ücretlilerin gelirlerinde gerçek bir düşüş yaşandığını belirten Etuc, daha önce 2012'de aynı durumla karşı karşıya kalındığını, ancak yapılan hesaplamalarda düşüşün yüzde 0,7 ile sınırlı kaldığını aktardı.

Eurostat verilerinin değerlendirilerek oluşturulan listede diğer ülkelerdeki gelir kayıpları ise şu şekilde:
Slovenya yüzde 5.8, Bulgaristan yüzde 5.5, Lüksemburg yüzde 5.2, Malta yüzden 5.1, İspanya yüzde 4.7, Portekiz yüzde 2.9, Romanya yüzde 2.1, Yunanistan yüzde 1.9, Hırvatistan yüzde 1.8, Fransa yüzde 0.6

“Yoksulluğa itilmemesini sağlamak için oy vermeliler”
Etuc başkanı Esther Lynch yaptığı açıklamada “Çoğu üye devlette bu krizden önce zaten yaşam maliyetlerinde bir yoksulluk riski vardı ve o zamandan beri daha da kötüleşti.” şeklinde konuştu.

Lynch “Bu, zorlu işlerde uzun saatler çalışan insanların, arkadaşlarıyla ve aileleriyle vakit geçirmek gibi pek çok kişinin doğal olarak kabul ettiği şeylerden bahsetmiyorum bile, yiyecek ve kirayı karşılamak için mücadele etmesi gerektiği anlamına geliyor. Çoğu zaman bu insanlar ulaşım maliyetleri nedeniyle işe gitmekte bile zorluk çekiyorlar.” dedi.

Yarın yapılacak oylama için de seslenen Lync “Avrupa Parlamentosu üyeleri, bu çalışkan insanların yanında olduklarını göstermeli ve asgari ücretin onları asla yoksulluğa itmemesini sağlamak için oy vermeli.” yorumunu yaptı.

Foto: Ozkan Guner - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.