"Elektronik sigara (Vape) kullanmayı şimdi bırakın, hala zaman varken!" Bu cümleler sosyal medya platformu TikTok’ta 25 milyon kez izlenen bir videodan geliyor. Amerikalı 18 yaşındaki Abbey adlı genç kız, videoyu izleyenleri, ciğerlerinin durumunun son yıllarda kullandığı elektronik sigara nedeniyle oldukça kötü olduğu konusunda uyarıyor.

Popüler TikTok videosunda, "Hiçbir doktorun bana ölme ihtimalimin yaşama ihtimalimden daha yüksek olduğunu söyleyeceğini düşünmemiştim," diyen Abbey, "Ciğerlerim 85 yaşındakilerinkinden daha kötü, hepsi son 2-3 yıl içinde elektronik sigara kullanmam yüzünden." şeklinde açıklama yapıyor.

Abbey'nin tam olarak neyle karşı karşıya olduğu belirsiz; fakat genç kız, videonun özellikle farkındalık yaratmayı amaçladığını belirtiyor.

Videoya yapılan yorumlarda "Bu beni gerçekten korkuttu." şeklindeki yorumların yanı sıra elektronik sigara kullanan yakınlarını etiketleyen kullanıcıların da çoğunlukta olduğu görülüyor. 

@abbeyleedee Stop while you can! #fypシ #viral #awareness #vape #stopvapping #heathawareness #stopwhileyoucan ♬ оригинальный звук - 𝓈𝓅𝑜𝓉𝒾𝒻𝒻𝒻.𝒻

Hollandalı uzmanlar uyarıyor: Birçok belirsizlik var ancak sağlık için iyi olmadığı kesin!
RTL Nieuws'in görüşüne başvurduğu Hollanda Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Doktorları Derneği Başkanı Leon van den Toorn ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Doktoru Noor Rikkers'e göre, elektronik sigaralar hakkında hâlâ birçok belirsizlik var. Ancak, her iki uzman da bu ürünlerin sağlık için 'iyi' olmadığı konusunda hemfikir.

Rikkers, Van den Toorn gibi, elektronik sigaranın risklerinin gündemde tutulması gerektiğini belirtirken, bu cihazlarda nikotin tuzlarının bulunduğunu, bu sayede nikotinin daha çok solunduğunu dile getirdi. Rikkers “Eklenen tat maddeleriyle birlikte, tüm gün boyunca elektronik sigara kullanabilirsiniz. Bu da tüm gün boyunca vücudunuzda nikotin olmasına ve zarara yol açar." dedi.

Her iki uzman da, elektronik sigaraların içerisinde bulunan tatlandırıcıların içeriğinin bilinmediğini bu nedenle olası risklerinin de henüz ortaya çıkmadığını belirtirken, kesinlikle bir 'şekerleme' olmadığını vurguluyor. Rikkers, " Bu bir şekerleme değil, bu gerçeği hala yeterince anlamıyoruz. Korkarım ki Abbey'nin hikayesine benzer daha çok hikaye duyacağız." ifadesinde bulundu.

Elektronik sigara kullanımının bilinen riskleri
Elektronik sigaraların akut etkileri arasında mide bulantısı, baş dönmesi ve hatta epileptik nöbetler yer alıyor. Ayrıca, bu ürünlerin sinir sistemine ve zihinsel sağlığa  da etki edebileceği belirtiliyor.  Elektronik sigaraların daha sık sigara içme isteğini artırdığı ve solunum yolu enfeksiyonları kapma riskini yükselttiğine dair giderek daha fazla kanıt mevcut.  Ayrıca, elektronik sigara kullanımı sonrası ağız mukozasındaki hücrelerin DNA'sının değiştiğini gösteren bir araştırma da bulunuyor.  Bu durumun, kanser için bir öncü olma niteliği taşıdığı belirtiliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.