Hollanda’da önümüzdeki ay seçmen sandıkları kuruluyor. Tüm siyasi partiler, milletvekili koltuklarını doldurmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Seçmenler ise açıklanan parti programları sayesinde seçim günü kime oy kullanacağını belirlemeye çalışıyor. 

Hollanda’da seçme hakkına sahip, ülke vatandaşlığı bulunan, her 18 yaş ve üzeri birey oy kullanabiliyor. Seçim günü, kalıcı veya geçici olarak yurtdışında bulunan vatandaşların da oy kullanma hakları bulunuyor. Ancak bu vatandaşların oy kullanabilmesi için bazı işlemleri yerine getirmesi gerekiyor. 

İşte yurtdışındayken oy kullanmak için yapılması gerekenler…

Yurtdışında bulunan seçmenler kayıt yaptırmalı
Hollanda vatandaşı olan, burada ikamet eden ve seçim günü yurtdışında bulunan vatandaşlar Temsilciler Meclisi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma hakları bulunuyor. Ancak öncelikle bir sefere mahsus olmak üzere, bu site üzerinden kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kayıt sonrası oy kullanabileceğiniz belgeler otomatik olarak size gönderiliyor.

Ne zaman kayıt yaptırabilirim?
22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak Temsilciler Meclisi seçimi için imzalı ve geçerli Hollanda kimlik belgesinin bir kopyası ile birlikte eksiksiz başvurunuzun en geç 11 Ekim Çarşamba günü saat 23:59'a (Hollanda saati) kadar belediyeye ulaşması gerekmekte.

Kayıt işlemi nasıl yapılıyor?
Kayıt için öncelikle bu formu doldurmanız ve bunu bir çıktısını almanız gerekiyor. Çıktısı alınan belgenin altında imzanızı attıktan sonra tarayıcıdan geçirerek veya fotoğrafını çekerek dijital bir kopyasını oluşturmanız ve kimlik kartınızın kopyası ile birlikte göndermeniz gerekiyor.

Belgeler nasıl gönderiliyor?
Hazırlanan belgelerin dijital kopyalarını size özel açılan yükleme bağlantısından gönderebileceğiniz gibi [email protected] mail adresi vasıtası ile de iletebilirsiniz. Mail ile gönderilecek belgelerin, başvuru mailinize ek olarak ve PDF veya JPEG dosyası şeklinde göndermeniz gerekiyor. Belediye kayıt talebinizi aldığında size bir onay maili gönderecek. Talebiniz işleme alındıktan sonra da kalıcı sicile dahil edildiğinize dair bir onay maili alacaksınız.

Standart posta ile gönderilecek başvuru formlarının Den Haag Belediyesine gönderilmesi gerekmekte. Bu yolla gönderilen başvuru taleplerinin onayı posta yolu ile iletilmekte, ancak oy pusulası mail ile gönderilmekte.
Adres: Gemeente Den Haag Verkiezingen KBN
Postbus 84008, 2508 AA Den Haag, Nederland

Vekaleten veya seçmen kartıyla oy kullanma
Temsilciler Meclisi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde vekaletle oy kullanma olanağı da bulunmakta. Bunun için her seçimde ayrı olarak vekalet vermeniz gerekiyor. Vekalet vermek için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz

Oyunuzu seçim gününde Hollanda'daki bir oy verme merkezinde (ayrıca Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'da) kullanabilirsiniz. Bunu seçmen kimlik kartıyla yapıyorsunuz. Her seçimde yeni bir seçmen kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmekte. 

Vekaleten veya seçmen kartıyla oy kullanmak için başvuru formlarına bu siteden ulaşabilirsiniz.

Seçim günü geçici bir süre yurtdışında olanlar
İkameti Hollanda’da olup seçim günü geçici olarak yurtdışında bulunan vatandaşların vekaleten oy verme veya posta yolu ile oy kullanma hakkı bulunmakta. Vekaletle oy kullanmak isteyenlerin bağlı bulundukları belediyeden gerekli formu temin edebiliyor. Posta yolu ile oy kullanacaklar bu sayfada bulunan başvuru formunu doldurabiliyor. Bu konun ile ilgili geniş bilgi ve başvuru için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş