SAĞLIK - YAŞAM

Uzmanlar uyarıyor: Kahve bazı vitaminleri etkisiz hale getirebilir

Kahve yalnızca uykunuzu değil; demir, kalsiyum ve B vitaminlerini de etkiliyor olabilir. Peki kahve ne zaman içilmeli? İşte uzmanların uyarıları…

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Kahve, içerdiği bazı bileşenler nedeniyle demir, kalsiyum ve B vitamini gibi besinlerin emilimini engelleyebilir. BBC’nin haberine göre bu etki genellikle sınırlı olsa da, bazı gruplar için önemli sonuçlar doğurabilir.

Kahvede bulunan kafein, polifenoller ve tanenler gibi maddelerin bazı besin ögelerinin bağırsaklardan emilimini zorlaştırdığı biliniyor. Özellikle demir, kalsiyum ve suda çözünebilen B vitaminleri bu etkiden en fazla etkilenenler arasında.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

University College London’dan araştırmacı Alex Ruani, kahvenin besinlerin emilimini tamamen engellemediğini ancak bu etkinin kişiden kişiye değişebileceğini belirtiyor. Kahvenin türü, tüketilen gıdalar, bireyin yaşı ve metabolizması bu etkiyi belirleyen faktörler arasında.

Demir eksikliği olanlar dikkat
BBC’ye konuşan Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Emily Ho, kahvede bulunan polifenollerin özellikle bitkisel kaynaklı “non-heme” demire bağlanarak vücuda geçişini engellediğini söylüyor. Bu durum, demir eksikliği olan veya bu riski taşıyan kişilerde kansızlığa yol açabiliyor.

Bu nedenle, demir açısından zengin bir öğün sırasında kahve içilmemesi öneriliyor. Özellikle regl dönemindeki kadınlar, hamileler ve vejetaryenler bu konuda daha dikkatli olmalı. Ruani, “Kahveyi, demirli bir öğünden bir saat önce ya da birkaç saat sonra içmek en güvenli yöntem” diyor.

Kalsiyum ve B vitaminleri de etkileniyor
Kafein, idrara çıkma sıklığını artırarak vücuttan kalsiyum ve suda çözünebilen B vitaminlerinin atılmasına neden olabiliyor. Bu durum, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum dengesini olumsuz etkileyebilir. Araştırmalara göre bu etki düşük seviyede olsa da, kalsiyum eksikliği yaşayan bireyler için dikkate alınması gereken bir durum.

Probiyotiklerle birlikte kahve içmeyin
Probiyotik içeren yoğurt veya takviyeler kahveyle birlikte alındığında etkisini kaybedebilir. Bu faydalı bakteriler sıcaklığa duyarlı olduğu için kahveyle birlikte alındıklarında canlılıklarını kaybedebilirler. Bu nedenle kahveden sonra probiyotik alınacaksa, en az 30–60 dakika beklenmesi öneriliyor.

Sonuç
BBC'nin haberine göre, dengeli beslenen sağlıklı bireyler için kahve tüketimi genellikle sorun teşkil etmez. Ancak demir, kalsiyum ya da B vitamini eksikliği riski taşıyan bireyler için kahve tüketim zamanlaması önem kazanıyor..
©Sonhaber.eu