Wajonglular, ek ödenek başvurusu yaparken sürecin karmaşık olmasından veya para iadesi yapmaktan korktukları için genellikle bu başvuruyu yapmıyorlar. Ancak bir kişinin wajong ödeneği ile geçinmesi oldukça güç. UWV ise ek ödenek başvurusunun kolaylaştırılması veya ödenek miktarının artırılması gerektiğini düşünüyor. Kuruma göre bu sadece Wajong ödeneği alanlar için değil tüm ödeneklerde uygulanmalı.

Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı Hollandalı gurbetçinin karıştığı kazada ölü sayısı 3’e çıktı

Wajong ödeneği, 30 yaşından önce tamamen veya kısmen iş göremez hale gelen kişilere veriliyor. Bu kişiler, yapacakları ek ödenek başvurusu ile gelirini en azından brüt 1.473,56 euro olan sosyal asgari ücrete denk bir gelir haline getirebiliyor. 

Ancak birçok Wajonglu ya büyük miktarlarda geri ödeme yapmak zorunda kalma ihtimalinden veya bu imkanın farkında olmadığından başvuru yapmıyor. Çocuk bakım ödeneğinde yaşanan skandalın da bu korkuda büyük rol oynadığı düşünülüyor.

Her üç Wajongludan ikisi başvuru yapmadı!
Resmi rakamlara göre geçen yıl wajong ödeneği alan kişilerin sayısı neredeyse 245 bindi. UWV'ye göre, ek ödenek hakkı olan her üç gençten ikisi bu ödeneğe başvuru yapmadı. 

UWV yönetim kurulu üyesi Nathalie van Berkel, "Maddi sıkıntılar nedeniyle yaşanan stresin, iş arayışını ciddi şekilde engellediğini görüyoruz," açıklamasında bulundu.

Van Berkel, Gençlerin gelirleri hakkında daha fazla güvenceye sahip olmaları durumunda daha az stres yaşayacaklarını ve bu sayede iş bulmaya daha fazla enerji harcayabileceklerini ifade etti.

Bu nedenle UWV, yeni hükümetin Wajong’dan başlayarak ödenekleri artırmasını ve ek bir ödenek gereksinimini ortadan kaldırmasını istiyor. Kuruma göre Wajong, bu şekilde artırılması gereken ilk yardım olmalı. Zamanla, UWV tarafından ödenen diğer tüm ödenekler de sosyal minimum seviyesine kadar artırılmalı. Böylece yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalan insanların sayısı azalacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş