Trouw gazetesinin bakanlığa yakın kaynaklardan elde ederek verdiği bir haberde yakında sağlık durumu el vermediği için çalışamayacak durumda olan 60 yaş ve üzeri kişilerin malulen emeklilik başvurusu yaparken sağlık kontrolünden geçmesine gerek kalmadığı belirtildi.

Gazeteye göre Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip yakın bir tarihte bu değişiklik için Temsilciler Meclisi'ne bir açıklama göndererek. Bakana göre bu değişiklik için yasal bir değişiklik yapılmasına da gerek yok. 

Bakanın bu değişiklik fikrinin arkasında daha çok UWV doktorlarında çekilen eksiklik nedeniyle dosyaların haddinden fazla birikmesi yatıyor.

Bekleme süreleri 18 haftaya çıktı!
Elde edilen verilere göre geçen yılın sonunda, 12 binden fazla kişi, başvurularının işleme koyulması için gerekli sekiz haftalık yasal süreden daha uzun süre beklemek zorunda kaldı. Ortalama bekleme süresi artık on sekiz haftaya kadar çıktı. 

Tüm başvuruların yalnızca yüzde 30'unun zamanında işleme alındığı belirtilen haberde, UWV’nin mevcut doktor sayısını artırmaya çalıştığı ancak bunda başarılı olamadığı aktarıldı.

Kısaca WIA olarak bilinen “Kapasiteye Göre İş ve Gelir Yasası”na bağlı ödeneklerde normal şartlarda UWV tarafından görevlendirilen bir doktor tarafından başvuru yapan kişinin sağlık durumu değerlendiriliyor. 

UWV doktoru yerine, İş Uzmanının onayı
Bakanın sunduğu plana göre; 60 yaş ve üzeri çalışanlar malulen emeklilik başvurusu yaparken, UWV doktoru yerine bir İş Uzmanının (arbeidsdeskundigen) tarafından değerlendirilecek. 

Böylelikle; normal şartlarda, işveren ve çalışan ile birlikte “işe dönmeyi mümkün kılmak için” hangi adımların atabileceğini belirleyen İş Uzmanları, kişinin WIA ödeneği başvurusu yapıp yapamayacağına da karar verecek. 

Uygulamada bir de şart bulunmakta. İş uzmanı tarafından bir kişinin WIA başvurusu yapmasına karar verilebilmesi için, hem işverenin hem de çalışanın “sağlık kontrolünün UWV doktoru tarafından yapılmasına gerek olmadığı” konusunda hem fikir olması gerekmekte. 

Taraflardan biri bu konuda farklı düşünmesi halinde yine de UWV doktoru tarafından kontrol şansı bulunmakta.

Daha fazla değişiklik gerekiyor
Haberde tahminen bu uygulamanın 2023 yılı sonuna kadar devam edeceği belirtildi. O tarihten sonra kalıcı olup olmayacağı henüz netlik kazanmış değil.

Gazetenin haberine göre UWV'deki kapasite sorununu çözmek için muhtemelen daha fazla değişikliğe ihtiyaç bulunmakta. Ayrıca işin nasıl daha verimli yapılabileceğine ve Hastalık Yasası Ödeneği (Ziektewet) kapsamında yapılan denetimlerin gerekli olup olmadığına da bakılacak.

Foto: Jeshoot - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın