Utrecht, yatırımcıların ev satın alarak hemen kiraya vermesini daha da zorlaştırıyor. 1 Temmuz itibariyle, şehirdeki satın alma koruması (opkoopbescherming), değeri 587.000 euroya kadar olan tüm konutları kapsayacak şekilde genişletildi.

RTV Utrecht’in haberine göre, yapılan değişiklikle birlikte Utrecht'teki satılık konutların yüzde 60'ı satın alma koruması altına girdi.

Satın alma koruması uygulamasını hali hazırda 16 belediye uyguluyor. Belediyeler, bu şekilde yatırımcıların sadece para için mülk satın alıp kiraya verilmesini ve bu sayede piyasadaki fiyatların artmasını önlemeyi hedefliyor. Bu uygulamanın aynı zamanda konut piyasasındaki yeni başlayanlar ve orta gelirli kişilere de daha fazla şans sağlaması amaçlanıyor.

Satın alma koruması uygulamasına göre, ev alıcıları söz konusu mülkte yaşamayı ve en az dört yıl boyunca kiraya vermeyeceklerine dair taahhüt vermek zorunda. Bu kuralı ihlal eden ev sahibine 20.000 euroya kadar ceza veriliyor.

Satın alma koruması ile ilgili yapılan araştırma, uygulamanın olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Örneğin, Rotterdam'da bu kural uygulanmadan önce konutların yüzde 35'i yatırımcılar tarafından satın alınıyordu, bu oran kuralın yürürlüğe girmesiyle yüzde 10'a düştü.

Utrecht Belediyesi, bu örnekler ışığında, şu anda 440 bin euro olan sınırı yükseltme kararı aldı. Önümüzdeki aydan itibaren, WOZ (Gayrimenkul Değerleme Yasası) değeri 587.000 euro'ya kadar olan tüm konutlar bu düzenlemeye dahil olacak.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Sabine Bends - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş