Bu hafta Utrecht’te çöpçülerin yürüttüğü grevde şehrin hemen hemen her bölgesinde sokaklarda çöp yığınları oluşmaya başladı. Bugün yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki hafta ülkenin farklı bölgelerindeki işçiler de greve gidiyor.

Yeni bir toplu iş sözleşmesi olmamasından duydukları memnuniyetsizlik nedeniyle greve giden temizlik işçileri, yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünde düşüş yaşadığını ve bunu gidermek için maaşlara zam yapılmasını talep ediyor.  

Utrecht’te başlayan grev önümüzdeki hafta ülkenin farklı bölgelerine yayılacak. FNV tarafından yapılan açıklamaya göre; Den Haag, Betuwe, Drechtsteden ve Emmen bölgelerindeki temizlik personeli önümüzdeki hafta greve gidecek. Sendika 15 Şubat’ta da Utrecht’te büyük çaplı bir gösteri yapılacağını belirtti.

Utrecht’te çöpçülerin yürüttüğü greve Nieuwegein ve Vijfheerenlanden belediyelerindeki boa memurları da dahil oldu. Geçtiğimiz hafta 24 Ocak - 30 Ocak tarihleri arasında Amsterdam, Almere, Tilburg ve Rotterdam’da hem temizlik işçileri ve sokakların güvenliğinden sorumlu boa memurları hem de belediye memurları grev yaptı.

Grev tarihleri
FNV sendikasından alınan bilgilere göre önümüzdeki hafta grev yapılacak bölgeler şu şekilde sıralanmakta:
6-9 Şubat tarihleri arasında Betuwe bölgesi Rivierenland
AVRI çalışanları sabah saat 07:00 itibariyle iş bırakacak.

9 Şubatta Emmen ve Drachtsteden bölgeleri 
Emmen’deki işçiler saat 09:00 ile 12:30 arasında iş bırakacak.
Drachtsteden bölgesindeki temizlik işçileri de Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Zwijndrecht ve Dordrecht’de çöpleri toplamayacak.

13,14,15 Şubat Den Haag bölgesi
FNV’den alınan bilgiye göre 13 Şubat'tan itibaren Haagse Straatorganisatie çalışanlarının grevi nedeniyle sokaklar temizlenmeyecek ve sokaklardaki bakım işlemleri yapılmayacak. Belediyenin diğer birimlerinin eyleme katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor. FNV konu ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

Görüşmeler çıkmaza girdi
Sendikalar ile Hollanda Belediyeler Birliği (VNG) arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakereleri Aralık ayında çıkmaza girdi. Taraflar, toplam 187 bin memur için ücret artışının ne kadar olması gerektiği konusunda anlaşamadı. 

FNV, bir yıl için yüzde 12'lik bir ücret artışı ve bir defaya mahsus 1.200 euroluk bir ödeme ile 2024 yılında toplu iş sözleşmesine otomatik fiyat zammı talebinde bulunuyor. Belediyeler ise 1 Şubat 2023 itibarıyla yüzde 5 ve 1 Nisan 2024 itibarıyla da yüzde 3 maaş zammı teklifinde bulunuyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.