Dünyanın en büyük gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinden olan İngiltere merkezli Unilever, son bir yıl içinde ürünlerinin fiyatına yüzde 12,5 zam yaptı. Ancak şirketin bugün açıkladığı güncellenmiş verilerinde; bu zamların devamının geleceği, ürünlere 2023 ve 2024’de yeniden zam yapılma ihtimalinin yüksek olduğu görüldü. 

Unilever; özellikle artan maliyetler karşısında karlılığı korumak adına dünya çapında ürün fiyatlarına zam yapıldığını belirtiyor. Uygulanacak fiyat artışlarının Unilever'in karına nasıl yansıyacağı ise bilinmiyor, çünkü şirket bu konuda herhangi bir rakam açıklamadı.

Magnum dondurması, Calvé fıstık ezmesi ve Omo deterjanı gibi birçok temizlik, gıda ve kişisel bakım ürünü üreticisi şirket, diğerlerinin yanı sıra özellikle daha yüksek ücretler, daha pahalı enerji ve artan emtia fiyatları dahil nedeniyle harcamaların arttığına dikkat çekiyor. Şirket bu giderlerin önümüzdeki yıllarda daha da artmasını bekliyor.

Şirket verilerine göre hammadde maliyetlerine geçtiğimiz bir yıllık dönemde 4,5 milyar euro ekstradan ödeme yapıldı. Unilever önümüzdeki yılın ilk yarısında da hammadde fiyatlarının artacağını ve yaklaşık 2 milyar euro ek ödeme yapılması gerektiği tahmininde bulunuyor.  

Avrupa’da Unilever ürünlerinin fiyatları ortalama yüzde 8,9 artarken şirket en büyük müşteri kaybını fiyatların yüzde 23,2 oranında zamlandığı Güney Amerika'da yaşadı. 

Dünya çapında azalan satışlara rağmen, mega şirketin cirosu neredeyse yüzde 18 arttı. Bu durum daha çok ürün fiyatlarına yapılan zam ve doların euro karşısında değer kazanmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Özellikle satışların büyük bölümünün Amerika’da gerçekleşmesi ve doların euro karşısında değer kazanması, şirkete olumlu yönde fayda sağladı.

Merkezi Londra’da bulunan şirket, 1930 yılında Hollandalı margarin üreticisi Margarine Unie ile İngiliz sabun üreticisi Lever Brothers'ın birleşmesiyle kuruldu. Şu an dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve yaklaşık 200 ülkede kendi ürünlerini satan Unilever, dünyanın 20'den fazla ülkesinde kendi fabrika ve genel merkezlerine sahip. 

Şirket, gıda, içecek, ev bakımı ve güzellik ile kişisel bakım olmak üzere dört ana kategoride düzenlenen 400'den fazla markanın da sahibi. Ola, Ben & Jerry's, Unox ve Knorr gibi markalarda şirkete ait.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.