Hollanda’da yaşayan ve Türkiye’de evlenmiş olan kişilerin boşanmak için Türkiye’ye gitmesine gerek yok. Ancak yaşadığı ülkede mahkemeye başvurarak boşanan kişilerin uyması gereken bazı kurallar var. Aksi takdirde, yaşadığı ülkede boşanmış olsalar dahi, Türkiye’de hala evli gözükeceği için ileriki dönemde bazı sorunlarla karşılaşma olasılığı bulunmakta.
Hollanda’da görülen boşanma davaları ve uyulması gereken kuralları Son Haber’e anlatan Avukat Zehra Başaran- Acer, Hollanda’da aile hukuku yasalarına göre boşanma davalarının genellikle kolay bir süreç olduğunu, boşandıktan sonra ise çiftlerin bu kararı Türk makamlarında da onaylatması gerektiğine belirtti.
Hollanda mahkemelerine yapılan boşanma başvurularında, Türkiye’de gerçekleşmiş bir evliliğin de işlenebildiğini belirten Başaran, sadece bu noktada mahkemenin uluslararası hukuka göre hareket ettiğini ve davanın hangi ülke hukukuna uygun olduğuna karar verildiğini dile getirdi.
Başaran “Bunun da bazı kuralları var. Örneğin çiftler ilk olarak nerede yaşamaya başladı? Bazen şu olabiliyor, burada yaşayan vatandaşlar zaten çifte vatandaşlık hakkına sahip, tatil aylarında Türkiye’ye giderek sadece düğün ve nikah işlemlerini orada yapıp tekrar Hollanda’ya dönüyor. O zaman da boşanma davasında Hollanda hukuku geçerli oluyor. Ancak kişilerden biri Türk vatandaşıysa ve eşi ile birlikte Türkiye’de bir müddet yaşadıysa o zaman genelde Türkiye hukukunun geçerli olmasına karar verilir.” dedi.
Türk hukuku ile Hollanda hukuku arasında boşanma anlamında çok büyük farkların bulunmadığını belirten Başaran, bazı bariz farkların da olduğuna dikkat çekti.
Başaran örnek olarak, Türkiye’de boşanma davalarının sonunda belirlenen tazminat kavramının Hollanda hukukunda bulunmadığını, ayrıca Türkiye’de süresiz olarak verilen çocuk ve eş nafakasının Hollanda ‘da belirli bir süre için verildiğini aktardı.
Boşanma süreci
Başaran, eşlerin her ikisi birden veya bir eş vasıtasıyla yapılan boşanma başvurusunda, davanın görülmesiyle birlikte kararın, mahkemelerin yoğunluğuna da bağlı olarak, 7 veya 8 ay ile en geç 1 sene içinde çıktığını belirtti.
Boşanma kararının kesinleşmesinin ardından, alınan mahkeme kararının Türkiye’deki nüfusa hızlı bir şekilde işlenmesinin önemli olduğunu belirten Başaran, bu işlem esnasında izlenebilecek iki yol bulunduğunu, en hızlı ve kolay yolun Konsolosluk vasıtasıyla gerçekleştiğini kaydetti. Diğer yolda ise eşlerden birinin Türkiye’de boşanmak için mahkemeye başvurması gerekiyor.
Konsolosluk yolu ile boşanmanın tanıma ve tenfiz
Başaran, “Boşanmanın davalarının tanıma ve tenfizi konsolosluklar vasıtasıyla yapılabilmekte. Tanıma idari işleme dayanak olması yani nüfus kayıtlarının değişmesi için tenfiz ise nafaka, mal paylaşımı veya buna benzer ek konuların belirlenmesinde yabancı kararın uygulanabilmesi içindir. Tenfiz; örneğin boşanmadan sonra kişilerden biri Türkiye’ye dönerse, elde ettiği payı orada da tahsil etmesine yardımcı olan bir karar oluyor. Başka bir örnek vermek gerekirse, çiftin Türkiye’de bir evi var ve boşanmada mal paylaşımı yapılması lazım, o zaman alınan tenfiz, bu noktada devreye giriyor.” şeklinde açıkladı.
Konsoloslukta yapılacak tanıma ve tenfiz işlemleri için en önemli kural, boşanan eşlerin her ikisinin de imza vermek zorunda olması. Bazı durumlarda partnerlerden birinin Konsolosluktaki işlem için imza vermediğini belirten Başaran, bu noktada müvekkillerini ikinci yönteme yönlendirdiklerini aktardı.
Başaran “böyle bir durumda kişiye Türkiye’de tanınma ve tenfiz davası açmasını öneriyoruz. Ancak bu boşanma davası şeklinde gerçekleşmiyor. Çok daha basit bir dava. Aile mahkemelerinin yoğunluğuna göre yaklaşık 3 ay sürüyor. Hollanda’daki boşanma davasının tercümesini ve belediye kaydı gibi bazı evrakların tercümesini yaptırarak Türkiye’de bir avukat aracılığıyla dava açılıyor. İtiraz edilmiş olsa dahi Hollanda’da zaten bir boşanma kararı olduğu için sonunda fark bir karar çıkmıyor.” dedi.
Konu ile ilgili sorularınız ve geniş bilgi için: ozkaraadvocaten.nl
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.