Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı otomobili geçici olarak Türkiye'ye götürebiliyor. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ise ikamet yerleri dışındaki AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilir.

Ancak bunun için belirli şartları karşılaması gerekiyor. Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir. Bunun dışında en önemli şartlardan bir başkası ise yurtdışında kalış süresi. Yabancı plakalı aracı Türkiye’ye götürmek için kişinin en az 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekiyor. Peki, 185 gün şartı nasıl hesaplanıyor?

İşte cevabı...

185 Gün şartı ne anlama geliyor? 
Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmasını ifade eder.

185 Günlük sürenin hesabı nasıl yapılır? 
Yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl (365 gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar.

Son 1 yıl içinde Türkiye’ye farklı pasaport veya kimliklerle giriş-çıkış yapan kişilerin, 185 günlük süre hesabının hatalı yapılmaması için gümrük idaresine bilgi vermesi gerekmektedir.

Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler, yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.

Her girişte 185 gün yurtdışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların taşıtlarına giriş izni verilir.

Vatandaşlarımız, bu koşulu sağlayıp sağlamadıklarını www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan "Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama" hizmetini kullanarak sorgulayabilir. Ayrıca yurda giriş çıkış işlemlerine ilişkin bilgiler de yine turkiye.gov.tr adresinden “Yurda Giriş/Çıkış Belge Sorgulama” hizmeti kullanılarak sorgulanabilir.

Yola çıkmadan önce turkiye.gov.tr adresinden yukarıdaki sorguların yapılması veya pasaportta kayıtlı giriş çıkış bilgilerinden süre hesabının yapılması, gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetleri engelleyecektir.

Yurtdışından emekli olanlar için 185 gün şartı 
Yurtdışından emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa getirecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz.

Almanya’da Hamburg İslam Merkezi’ne bağlı 53 camiye baskın düzenlendi Almanya’da Hamburg İslam Merkezi’ne bağlı 53 camiye baskın düzenlendi

730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan süreden faydalanmak üzere, süresi içerisinde olmak kaydıyla yeniden taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, bu kişilerden yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine izin verilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş