Yurt dışından emekli gurbetçilerin geçici olarak memlekete götürdükleri yabancı plakalı taşıtların aralıksız olarak 4 yıl Türkiye'de kalabilmelerine olanak sağlayan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Emekli gurbetçilerimiz için tanınan bu hakla ilgili akıllara takılan bazı soruları sizler için bir araya getirdik.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi olan, devlet emeklilik yaşına geldiği için, çalışma üzerinden veya malulen  emekli olan tüm emekli vatandaşlarımız “Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” hakkından faydalanabilmekte.

Emekliler için 185 gün şartı aranmayan durumlar
Türkiye’ye yabancı plakalı aracını götürecek olan emeklilerimizin sorduğu soruların başında yabancı plakalı araç sahiplerine uygulanan 185 günlük süre şartı gelmekte. Türkiye dışında emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa götürecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmamakta.

Bunun yanı sıra 730 günlük (2 yıl) sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan süreden faydalanması da mümkün. Emeklilerimizden, iki yıllık verilen süre içerisinde olmak kaydıyla, yeniden taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine izin verilir.

2 Yıllık süre nasıl uzatılır?
Emeklilerimiz taşıtlarına verilen 2 yıllık sürenin tamamlanmasından önceki 3 ay içerisinde başvuru yapmaları halinde, kendisi ve aracının yurtdışına çıkmasına gerek kalmadan, kalma sürelerini bir defaya mahsus uzatabiliyor. Bu uygulamadan halen Türkiye’de bulunan araç sahipleri de faydalanabiliyor. Bu sayede yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar toplam 4 yıl (730 + 730 = 1460 gün) Türkiye’de kalabiliyor.

Süre uzatmak için Gümrük Müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor.

Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde emekliliği onaylanan gurbetçiler ne yapmalı?
Halihazırda taşıtıyla Türkiye’de bulunurken, yurtdışından emeklilik hakkı kazanan gurbetçilerimiz, araç kalış süresini uzatabilmeleri için yurtdışına çıkış yapmak zorunda. Bu vatandaşlar taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, aracını 4 yıl Türkiye’de bırakabilmeye hak kazanabiliyor.

Örnek: 10.01.2022 tarihinde taşıtıyla Türkiye’ye gelen kişinin taşıtına süre sonu 09.01.2024 olmak üzere 730 gün süre verilmiştir. Kişi 04.06.2023 tarihinde yurtdışından emeklilik hakkı kazanmıştır. Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2024 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye’ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2024 tarihinden önce Türkiye’ye taşıt getiremez.

4 yıllık hak tek seferlik mi?
Hayır, ancak yeni düzenlemeye göre daha önceden bu uygulamadan yararlanan emekli gurbetçilerimiz için 185 gün şartı geçerli. Başka bir değişle “Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” hakkından yararlanarak taşıtını toplam 2+2 yıl Türkiye'de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran emekli gurbetçilerimiz, taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, yeniden Türkiye’ye 2+2 yıl süreliğine taşıt getirebilmekte.

Uzatma 4 yıl için mi geçerli?
Hayır. Yeni düzenleme 2 yıllık dönemler halinde uygulanmakta. Bu nedenle araç kalış süresini 4 yıla kadar uzatan ve daha sonra tekrar Türkiye’ye araç götüren gurbetçilerimiz, ilk etapta 2 yıl ve bu sürenin bitmesine yakın tekrar 2 yıllık uzatma yapabilecek. Bu şekilde toplam 4 yıl aracını Türkiye’de bırakabilecek.

Türkiye'ye götürülen yabancı plakalı araçlarla ilgili bilgilerin yer aldığı T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 2024 yılına ait ‘Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi’ne buradan ulaşabilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı! IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı!

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş