Belçika Kardiyoloji Birliği, 50 yaş üstü kişilere her 5 yılda bir ücretsiz damar sertliği taraması yapılmasını talep ediyor. Birliğin direktörü Rik Vanhoof, bu hastalığın Belçika'da her yıl 23.000 ölüme yol açtığını, ancak belirtilerinin fark edilmediği için birçok kişinin hastalığı tespit edemediğini belirtti.

Damar sertliği nedir?
Ateroskleroz, damarların iç yüzeyinde iltihaplanma ve plak adı verilen yağ birikimleriyle oluşan bir hastalıktır. Bu plaklar zamanla damarları tıkayarak oksijen açısından zengin kanın akışını engeller. Plak yırtılırsa ve kan pıhtısı oluşursa, bu kalp krizine veya inmeye yol açabilir. Diyabet, sigara, aşırı kilo, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri hastalığı tetikler.

Taramanın gerekliliği
Belçika'da yaklaşık 750.000 kişi damar sertliği hastalığına sahip. Vanhoof, "Ateroskleroz genellikle belirti vermeden ilerler. Bu yüzden hastalığı sinsi katil olarak adlandırıyoruz," dedi. Bu nedenle, 50 yaş ve üzeri kişilere 5 yıllık periyotlarla zorunlu tarama yapılmasını öneriyor.

Basit bir tarama
Tarama, aile hekimi veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yapılabilir. Kolesterol ve kan şekeri gibi parametrelerin ölçüldüğü bir kan testi ve sağlık hizmeti sağlayıcısıyla birlikte doldurulacak bir anketten oluşur. Bu anket sigara içme durumu, fiziksel aktivite ve beslenme gibi konuları değerlendirir.

Farkındalık ve sağlıklı yaşam tarzı
Vanhoof, "Bu insanların farkındalığını artırmak ve yaşam tarzlarını değiştirmeye veya sağlık uzmanlarıyla birlikte harekete geçmeye teşvik etmek istiyoruz," dedi. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigara içmemek ve yeterince hareket etmek bu konuda önemlidir.

Belçika’da bazı peynirler listeria bakterisi nedeniyle geri çağrıldı Belçika’da bazı peynirler listeria bakterisi nedeniyle geri çağrıldı

Ekonomik boyut
Belçika Kardiyoloji Birliği, taramanın ücretsiz olmasını savunarak federal hükümete çağrıda bulunuyor. Vanhoof, "Aterosklerozun ülkemize yıllık maliyeti 5 milyar euroya kadar çıkıyor. Ücretsiz taramalarla uzun vadede maliyetleri azaltabiliriz," dedi.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş