Geliştirdikleri COVID-19 aşısı ile başarıya ulaşan Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin Pankreas kanseri üzerine yaptığı çalışmada kullanılan mRNA tabanlı aşının denemeleri başarılı sonuçlar verdi.

mRNA tabanlı ilk koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin hedefinde kanser aşısı var.

Bir süredir devam edilen klinik çalışmalarda aşama kaydedildi ve ilk sonuçlar, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık konferansında açıklandı. 

New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran, "Erken sonuçlardan çok heyecanlıyız” dedi.

Hastaların yarısı iyileşti
Basında yer alan haberlere göre, pankreas tümörleri ameliyatla çıkarılan ve ardından kemoterapi gören 16 deneğe bu müdahalelerden 2.5 ay sonra tümörlerinin genetik özelliklerine özel olarak uyarlanmış mRNA etken maddesi verildi. 

Bu süreçte 16 denekten 8'i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi ve antikor geliştirmeyen deneklere kıyasa önemli ölçüde daha uzun süre hastalığın nüksetmesiyle karşılaşmadı. Yani aşı yapılan hastaların yarısında 18 ay sonra kanser saptanmadı.

Çalışmayı yöneten Vinod Balachandran yaptığı açıklamada, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinden gelen antijenleri tanıyabildiğini, T hücrelerini bu antijenleri tanımaya yönelik eğitmek için mRNA'yı kullanabileceklerini söyledi. 

Balachandran, artık tedaviyi uygulayan kişinin de deney ve kontrol grubundakilere deneysel ilaç mı yoksa plasebo mu verdiğini bilmediği çift kör deneyine geçebileceklerini belirtti.

"İyileşmesi zor tümörlerin tedavisinde çığır açmak istiyoruz"
Aşıya olumlu yanıt vermeyen sekiz hastadan altısının kanseri ise bir yıl sonra nüks etti.

Özlem Türeci, pankreas kanseri için geliştirilen aşının, diğer kanserler için de umut verici olduğunu söyledi.

"Kanser aşısı alanında uzun süredir devam eden araştırmalarımız ışığında bu zorluğun üstesinden gelmekte kararlıyız. İyileşmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz."

Türk bilim insanlarının başarısı bilim dünyasında da takdirle karşılandı.

mRNA aşıları
mRNA, mesajcı RNA olarak da bilinen mesajcı ribonükleik asit anlamına geliyor. Vücudun kendisi, genlerde depolanan bilgileri kimyasal işlemlere dönüştürmek için RNA'yı kullanıyor. mRNA aşıları aynı ilkeye dayanıyor. 

Konvansiyonel aşılarda olduğu gibi patojen veya bileşenlerine gerek duymayan mRNA aşısı, RNA olarak virüsün genetik bilgisini kısmen insan hücresine taşıyıp orada patojenin kısmen üretilmesi için uyarımda bulunuyor. Ardından bağışıklık sistemi bu virüs parçaları üzerinde tatbikat yapıyor.

Bağışıklık sisteminin yüzeylerindeki mutasyonlarla sağlıklı hücrelerden farklı olan kanser hücrelerine karşı eğitim alması da çok benzer şekilde çalışıyor. Biontech, bu mutasyona uğramış kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesine yönelik bağışıklık sistemini eğitmek için mRNA'yı kullanıyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın