Haber: Sedat Tapan
Enschede Türk Platformu, ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) ve Anti-Kolaborasyon Komitesi iş birliğiyle düzenlenen “Anti-Kolaborasyon Günü 2025” etkinliği, tarihi gerçeklerin savunulması, soykırım iddialarına karşı duruş sergilenmesi ve aziz şehitlerin anılması amacıyla yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışı, Enschede'de saat 19.00'da saygı duruşu ve Türkiye ile Hollanda milli marşlarının okunmasıyla yapıldı. Ardından imam Ömer Hoca şehitlerimiz için dua etti.
Toplantının temel mesajı: “Tarihe İftira Değil, Adalet Yakışır!”
Gecenin en dikkat çeken konuşmasını, tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Tufan Gündüz yaptı. "1915 Olayları ve Süryaniler/Ermeniler" başlıklı sunumunda Gündüz, Osmanlı Devleti’nin çok kültürlü yapısına ve yüzyıllar boyunca azınlık topluluklara sağlanan barış ortamına dikkat çekti. Ermeni tehcirinin tarihi bağlamını detaylı bir şekilde anlatan Gündüz, olayları çarpıtan propaganda çabalarına karşı tarihi belgeler ve arşivlerle konuşmanın önemine vurgu yaptı. Gündüz’ün konuşması katılımcılar tarafından büyük ilgiyle takip edildi.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Katılımcı Kurum ve Temsilcilerden Mesajlar:
Aynur Tamer Gürkan, ADD başkanı olarak yaptığı açıklamada: “Tarihimizi çarpıtmaya çalışanlara karşı sadece bir tepki değil, aynı zamanda bir bilinç mücadelesi veriyoruz” dedi.
Abdullah Yıldız, Enschede Türk Platformu adına "Soykırım Yalanına Hayır" mesajını iletti.
Ali Alıcıkuş, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu başkanı olarak, birlik ve beraberliğe vurgu yaptı.
Ömer Altay, Süryani cemaatinin tarihi bağlamda yaşadığı süreçleri açıklarken, özellikle Avrupa’daki bazı çevrelerin asılsız iddialarla Türkiye’ye yönelik karalama kampanyalarını eleştirdi.
Etkinliğin Mesajı Güçlü:
Toplantıda sıkça dile getirilen ana tema, Türk milletinin tarih boyunca birlikte yaşadığı toplumlara saygı, hoşgörü ve adaletle yaklaştığı, ancak sonrasında aynı hoşgörüyü göremediği yönündeydi. "Türksüz bir devlet yaratma çabaları" olarak nitelendirilen tarihi süreçlerin, Osmanlı’nın yıkılış dönemindeki trajik sonuçları anlatıldı.
Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün altını çizdiği gibi: “Osmanlı Devleti, çok kültürlü yapısını koruyarak farklı milletlerin barış içinde yaşamasını sağlamış, ancak bazı unsurlar bu barışı istismar ederek ayrılıkçı hareketlerle toplumsal barışı bozmuştur.”
Şehitlere Saygı, Barışa Davet
Etkinlik sonunda, şehitlerin hatırasına duyulan saygı bir kez daha vurgulandı. Katılımcılar, tarihe sahip çıkmak, iftiralara karşı birlik olmak ve geleceğe barış içinde yürümek için güçlü bir mesaj verdiler. “Gerçekler, dostlukların temeli olmalıdır” ifadesiyle, hem ulusal hem uluslararası kamuoyuna açık çağrıda bulunuldu.
Etkinliği düzenleyenler:
Anti Koleborasyon komitesi:
Ali Çağlayan Başkan
Mustafa Barmanpek bşk yrdımcısı
Recep Bolat yönetici
Mehmet Akdemir yönetici
Ayhan Aktaş yönetici
Etkinliğin final mesajı: “Unutmayacağız, unutturmayacağız. Barış yalanla kurulmaz. Gerçekler tarihin şerefidir.”
©Sonhaber.eu