Hollanda’da yapılan erken genel seçimde rakipleri karşısında ezici bir üstünlük sağlayan aşırı sağ eğilimli İslam karşıtı PVV Partisi’nin seçim öncesi vadettiği programı hayata geçirip geçiremeyeceği Belçika ve Hollanda medyasında sorulmaya başlandı. 

İtalya, Fransa, Almanya ve Belçika’da oylarını artıran sağ eğilimli ırkçı İslam karşıtı partilerin arasına Hollanda’nın da eklenmesi, tartışma konusu olmaya devam edecek. 

PVV Partisi Genel Başkanı Geert Wilders’in parti programı arasında yer alan “İslami okul ve cami yok” sözlerini hayata geçirip geçiremeyeceği konusu, medyada da merak konusu oldu ve “Wilders programında hâlâ eski halinde ama uzlaşma istiyor mu?” sorusu sorulmaya başlandı. 

Seçim kampanyası kullandığı dil ve uslub için “daha yumuşak, uzlaşmaya istekli, hatta işbirliği çağrısı yapıyor” yorumunu yapan Belçika ve Hollanda medyası, aynı üslubun parti programına yansıyıp yansımayacağını soruyor.

PVV programının yayınlanması Eylül ayında nispeten sessiz geçti. Medyanın çoğu, raporlanacak fazla haber olmadığı sonucuna vardı. Wilders, tamamen beklentilere uygun olarak göç konusunda sert bir çizgiyi tercih etti. PVV programına göre; Hollanda'da İslam'a yer yok, Avrupa Birliği'nden ayrılmak gerekiyor ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler çok önemli değil. Ayrıca, örneğin gıdadaki KDV'nin de düşürülmesi gerekiyor.

Wilders kampanya toplantısında, İslam'a karşı mücadelenin partinin DNA'sında olduğunu ve her zaman da öyle kalacağını söyledi. Programının ana cümlesi şuydu: “Hollanda'da şiddet içeren cihat ve şeriat sempatizanlarına yer yok. Hollanda İslam ülkesi değil”. 

Seçim günü akşamı Wilders, büyük yankı uyandıran zaferine yanıt olarak, kabine oluşumunda Hollanda Anayasasını ihlal eden hiçbir öneride bulunmayacağını vurguladı. Bunu yaparken de programının bir kısmını hemen yutuyor çünkü din özgürlüğü herkes için geçerli değil. Wilders "İslami okulların, Kur’an-ı Kerim ve camilerin yasaklanmasını” istiyor.

‘İslami eğitim yok’
Eğitim özgürlüğü Müslümanlar için de geçerli değil. PVV "Eğitim özgürlüğü büyük bir değer” olduğunu  savunuyor ancak İslami eğitimin bir istisnası var: “Toplumumuzun dayandığı en önemli ilkeler olan özgürlük, kadın-erkek eşitliği, heteroseksüel veya LGBTİ, dindar veya dini değerlerle çelişen eğitime yer yoktur. Bu, İslami eğitime sistemimizde yer vermediğimiz ve dolayısıyla yasakladığımız anlamına geliyor.”. 

Wilders, programının sunumu sırasında bu kez farklı bir konumda olduğunu hemen dile getirdi. Kendisi geleneksel olarak sığınmacılığın tamamen durdurulmasını savunuyor ancak en azından daha az sığınmacının gelmesini sağlayacak önlemlerle yetinmeye de hazır. De Telegraaf'ta yayınlanan bir röportajda "Elbette ve bu tesadüfen eklenmedi" dedi. “Bu elbette makul bir şekilde pazarlık yapacağımızın ve 'işte bu' demeyeceğimizin bir işareti. Ulusal sığınma hakkının dondurulmasının işe yarayacağına inanıyorum. Ancak diğer partiler istemiyorsa akını önemli ölçüde azaltacak öneriler getirmeleri gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş