YSK Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan basın açıklamasında yurtiçi sandıklarının yüzde 100 oranında açıldığını belirterek, seçimin ikinci tura kaldığını açıkladı.

Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri nedeniyle zaman zaman basın mensuplarına güncel durumu açıklayan YSK Başkanı Ahmet Yener, son açıklamasında "Yurt içi sandık sayısı yüzde 100 oranında açılmış olup, katılım oranı yüzde 88,92, yurt dışında ise 52,69 oranında gerçekleşmiştir" dedi. Yener seçimin ikinci tura kaldığını açıkladı. 

Bu açıklamaya göre Türkiye’de seçmenler 28 Mayıs 2023 tarihinde yeniden sandık başına gidecek ve 13. Cumhurbaşkanını belirlemek için, bu seçimde en yüksek oyu alan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapacak.  

Yapılan bu açıklama sonrasında aranan bilgilerin başında “Yurtdışı seçmenleri ne zaman oy kullanacak?” sorusu geldi.

YSK Seçim Takvimine göre yurtdışında oy kullanacak olan seçmenler 20 Mayıs ile 24 Mayıs tarihleri arasında, ikamet ettikleri ülkedeki sandıklarda veya gümrük kapılarında oy kullanacak.

2023 Seçim İkinci Tur Takvimi
Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci oylamasına ilişkin seçim takvimi ise şöyle işleyecek:

15 Mayıs: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00'de sona erecek. Geçici sonuçların ilanının gecikmesi halinde aday ikamesine ilişkin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek. Propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

16 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00'de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ye yapılacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS'e işlenmesine başlanacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.

18 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

19 Mayıs: YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

24 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.

28 Mayıs: Oy verme günü.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.