Amsterdam Schiphol Havalimanında yaşanan aksaklıklar ve uzun pasaport kontrolü sırası yolcuları zor durumda bırakıyordu. Yeni bir yöntem bu sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlamayı hedefliyor.

Telegraaf gazetesinde yer alan habere göre pilot proje kapsamında ilk denemeler 9 Kasım'dan itibaren Hollanda ile Kanada arasındaki uçuşlarda uygulanacak. Gazete yolcuların, seyahate başlamadan önce telefon uygulaması aracılığıyla ilk işlemlerini yapabileceğini belirtiyor. 

Şu anda, Schengen bölgesi dışındaki seyahatler için yolcular havaalanında pasaport kontrolünden geçmek zorunda kalıyor. Sınır polisi tarafından yapılan kontroller sık sık uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. 

Ulusal havacılık birliği IATA, yolcuların sınır kontrolünden daha hızlı geçebilmesi için dijitalleşmenin gerekliliğine dair bir plan sundu. Kanada uçuşlarında başlatılan pilot proje de bu planın bir parçası.

Telefon üzerinden kontrol
Deneme projesine göre, bir yolcunun öncelikle telefonuna pasaportunu fotoğrafıyla birlikte yüklemesi, ardından aynı telefonda biniş kartını kaydederek ilk kontrolün yapılması sağlanıyor. Biniş kartı ve pasaporttaki bilgilerin eşleşmesi halinde yolcunun havaalanında yüz taraması yapılıyor ve telefon üzerindeki bilgilerle kontrol ediliyor. Bu yöntemden şimdilik sadece Kanada, Belçika ve Hollanda vatandaşları yararlanabilecek.

Riskler
Yeni pasaport kontrol yöntemini eleştiren taraflardan biri de Kişisel Verileri Koruma Otoritesi. Kurum, bu yöntemin bazı riskler taşıdığını belirtiyor. Verilerin yanlış ellere, diğer hükümetlere veya hackerlara geçmesi halinde, sonuçlar büyük olabileceği belirtiyor ve “Özellikle yüz tanıma oldukça mükemmel olmayan bir teknolojidir. Basitçe söylemek gerekirse, bir şüpheliye benzemeniz nedeniyle aniden seçilebilirsiniz." yorumunu yapıyor.

Ancak, yapılan farklı araştırmalara göre, yolcular, daha fazla güvenlik ve havaalanında daha hızlı bir geçiş için bazı gizliliklerinden feragat etmeye hazır. IATA başkanı Willie Walsh, seyahat sürecinin ne kadar hızlı ilerleyeceğini şu an için söylemenin zor olduğunu belirtirken, "Ancak zaman tasarrufu muazzam olabilir, özellikle otuz dakika civarında olursa." şeklinde ifade kullandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş