Covid-19 salgını tamamen gündemimizden çıkmadan dünyada ortaya çıkan maymun çiçeği vakaları özellikle tatile gidecek olan vatandaşlarda endişe yaratmaya başladı. 

Uzmanlar bunun bir pandemi olmadığını belirtirken, vaka sayılarının bir anda artma gösterdiği Belçika ve İngiltere’de harekete geçildi. 

Türkiye’de henüz tespit edilmiş bir vaka bulunmuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vatandaşları müsterih olmaya çağırdı ve bu salgının pandemi olmadığını dile getirdi.

Maymun çiçeği virüsü şimdiye kadar 13 ülkede görüldü. Dünya Sağlık Örgütü vaka sayısının 100'ü geçtiğini açıkladı ancak bu hastalığın “endemik” bir yapıya sahip olduğunu yani Covid-19 gibi “pandemik” bir yapısı olmadığını belirtti. 

“Ülkemizde rastlanmadı”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de hastalığa rastlanmadığını belirtti. Bakan Koca  “Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı.” dedi.

Bakan Koca mesajında "Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2, 3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır" açıklamasında bulundu.

Belçika’da 21 gün karantina kararı
Belçika medyasında yer alan bilgiye göre, Flaman sağlık yetkilileri, 20 Mayıs'ta 3’üncü vakanın ardından virüs tespit edilen kişilere 21 günlük karantina şartı getirdi.

Yüksek riskli temas dahilindeki kişilerin kendilerini izole etmesi istenmezken, özellikle bağışıklığı düşük kişilerden uzak durmaları tavsiye edildi. Belçika'da ilk vaka 19 Mayıs'ta görülmüştü.

İngiltere tedbir almaya çalışıyor
Maymun çiçeği vaka sayısının 20’ye çıktığı İngiltere’de de bu konuda yeni tedbirler alınmaya çalışılıyor. 

İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı, yaptığı açıklamada "Maymun çiçeği bulaşanlar 21 gün işe gitmemeli ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarla birlikte hamileler ve 12 yaşın altındaki çocuklarla temas etmemeli" dedi.

Ülke sayısı 15’e çıktı
İsrail, İsviçre ve Avusturya'da maymun çiçeği virüsüne bağlı yeni vakalar tespit edildi. Böylelikle dünya çapında vaka bildiren ülke sayısı 15'e yükseldi.

İsrail ve İsviçre, tespit edilen birer vakanın yakın zamanda yurtdışına seyahat eden kişilerde görüldüğünü söyledi. Öte yandan İsrail diğer şüpheli vakaları da araştırıyor.

İlk olarak İngiltere'de tespit edilen virüse bağlı vakalar, daha sonra Avrupa kıtasında bazı ülkelerde bildirildi. Hollanda’da şuana kadar 2 vaka tespit edildi. İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya ve İsveç vakaları doğrulayan ülkeler arasında. Öte yandan ABD, Kanada ve Avustralya da da vaka tespit edilmiş durumda.

Maymun çiçeği virüsü nedir?
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. 

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. 

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın